bannerPos

Virtuelle hegn kan styrke biodiversiteten

Østjyden Per Bregendahl har en aftale med Gyvelborg, som producerer økologisk mælk og har en gårdbutik. Han taler varmt for brug af virtuelle hegn.
24-06-2020 16:42

Forestil dig en mark, hvor køerne går og græsser. Alt ser ud, som det plejer, indtil du opdager, at der ikke er et hegn. Du kan i hvert fald ikke se det.

I Norge, Australien og USA er virtuelle hegn allerede en realitet. I Danmark er de ulovlige at bruge. Det er ærgerligt, mener deltidslandmand Per Bregendahl fra Østjysk Landboforening.

- Virtuelle hegn kan være med til at fremme biodiversiteten, da det er nemt at få dyr på græs. Du skal blot bruge din telefon til at tegne hegnet op. Det kan slet ikke sammenlignes med at skulle bruge kræfter og ressourcer på at sætte fysiske hegn op og vedligeholde dem, forklarer Per Bregendahl.

Hegnet fungerer på samme måde som et elhegn, hvor dyrene får halsbånd med en advarsel og et stød.

Perspektiver

- Hvis vi får virtuelle hegn til Danmark, bliver omkostningerne lavere, og det bliver nemmere at variere afgræsningen. Vi kan flytte hegnene efter behov og i løbet af meget kort tid, og vi skal ikke tage hensyn til krat og andre ufremkommelige arealer, hvor det kan være svært at sætte fysiske hegn op, lyder det fra Per Bregendahl.

DCE, Aarhus Universitet, vurderer, at der er 350.000 hektar plejekrævende naturarealer i Danmark.

mip

Fakta om virtuelle hegn

  • Dyrene får et halsbånd på, og du bruger din telefon til at tegne det område op, hvor de må gå
  • Nærmer dyrene sig den virtuelle indhegning, kommer der først en lyd, der advarer, og derefter et stød fra halsbåndet, hvis de kommer for tæt på
  • Du kan overvåge dine dyr på telefonen og hurtigt reagere, hvis noget er galt
  • Virtuelle hegn er nemme at flytte og kan placeres på ufremkommelige steder, hvor det ikke er muligt at sætte et fysisk hegn op

    Kilde: Velas

Produktion af græsprotein er i gang

Danmarks første kommercielle anlæg til fremstilling af græsprotein er etableret, så foder med græsprotein kan forventes klar i dette efterår. Seges afholder webinar om græsprotein den 14. september.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.
Side 1 af 1892 (37824 artikler)Prev1234567189018911892Next