bannerPos

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Fredag vedtog tyske Bundesrat en række nye regler, som formentlig vil gælde alle tyske sohold i fremtiden. Aftalen betyder blandt andet, at søer i farestalden skal være i løsdrift efter en overgangsordning på 15 år. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
06-07-2020 16:00

Tyskland har vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

Tyske Bundesrat vedtog fredag den 3. juli en række nye regler, som formentlig vil gælde alle tyske sohold i fremtiden.

Nogle af hovedtrækkene i den politiske aftale betyder, at søerne skal opstaldes i løsdrift i løbeafdelingen efter en overgangsperiode på otte år, ligesom der lægges op til et arealkrav på fem kvadratmeter pr. so.

Desuden lægges der op til, at søer i farestalden skal være i løsdrift efter en overgangsordning på 15 år, men med mulighed for at søerne må være i boks fem dage omkring faring.

Betydningen for danske producenter

Ifølge Landbrug & Fødevarer og Seges Svineproduktion kan ændringerne i Tyskland også få betydning for danske soholdere.

- De nye tyske lovkrav kan få betydning for den fremtidige eksport af svinekød og smågrise til Tyskland, hvis kravene bliver en del af QS. Det er heldigvis et område, vi er i fuld gang med at udvikle, og mange soholdere tænker allerede i disse baner, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion.

Han fremhæver blandt andet et område, hvor vi allerede har strammere regler end mange af vores udenlandske kollegaer.

- Vi har i flere år haft et krav om løse søer i nye løbestalde, og vi ser flere og flere svineproducenter, som arbejder med løsdrift i farestalden. Men det er vigtigt, at fagligheden er med, før der bliver lovgivet. Derfor er vi løbende i dialog med myndighederne, ligesom vi hele tiden udvikler området, siger han.

Detaljerne omkring de nye tyske regler og efterfølgende udmøntning er endnu ikke på plads, men Landbrug & Fødevarer er i dialog med deres tyske kollegaer.

Omstilling koster penge

Christian Fink Hansen hæfter sig ved særlig én ting i den politiske aftale: Der bliver afsat 300 mio. euro til udvikling af området og modernisering af stalde.

- Vi har noteret os, at den tyske regering også har erkendt, at det ikke er en udvikling, der sker af sig selv. Derfor har de besluttet, at der følger en økonomisk hjælpepakke på 300 mio. euro med. Vi kender endnu ikke detaljerne i den økonomiske hjælpepakke, men det må forventes, at den skal udmøntes som investeringsstøtte til omstilling af produktionen. Det er et must, når der skal laves så markante ændringer, som gælder alle, slutter han.

cab

Tæm din nye orne før den sætter tænderne i dit ben

- Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet, lyder det fra svinekonsulent Anders Peter Andersen i Velas-Avisen.

Danske landmænd skal bruge mindre glyphosat for at undgå muligt forbud

Europaparlamentariker Asger Christensen opfordrer til at holde igen med glyphosat.

Vi kan tillade os at vente

Til trods for, at kornhøsten er en uge senere på det end normalt, anbefaler østjysk konsulent – med udsigt til en varm og solrig uge - at slå koldt vand i blodet, så vandprocenten kommer ned under de ønskede 15 procent i kornet.

Økolog satser på hvede

Jens Peter Skovsgaard i Branderup ved Tønder har gode erfaringer med at dyrke hvede - i år gælder det sorten Informer.

Der er en merindtjening i sigte ved at udskifte den gamle malkerobot

Driftsøkonom Søren Hansen fra Sagro, oplever lige nu mange malkerobotter, som står til udskiftning på grund af deres alder. Her er det ikke urealistisk at opnå en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner pr. år ved at udskifte den gamle med en ny, mener han.

Kraftig stigning i Kinas import af grisekød

Kina har i første halvår af 2020 øget importen af svinekød markant. Fra dansk side er eksporten til Kina af fersk/frosset svinekød steget med 250 procent, viser nye tal.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

L&F kalder miljøvismands beregninger for grænsende til det absurde

Argument om at strenge klimakrav til dansk landbrug får produktion til at flytte udenlands, holder ikke, hvis man med udenlands mener inden for EU, mener miljøvismand Lars Gårn Hansen. L&F helt uenig med professoren.
Side 1 af 1888 (37752 artikler)Prev1234567188618871888Next