bannerPos

Skal hvedeprisen op eller ned under høst?

Ugegraf for MATIF-hvede, første position i euro pr. ton Den europæiske hvedepris handler sidelæns for tredje uge i træk. Skal vi op eller ned herfra? Det hele er meget usikkert lige nu.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
29-05-2020 22:24

Hen over de seneste tre uger har hvedeprisen på MATIF-børsen bevæget sig ret stabilt til siden. Nu er det så spørgsmålet, om hvedeprisen skal ned herfra eller op.

Det spørgsmål er virkeligt svært at svare på. Fundamentalt set ser det ikke for godt ud for dette års hvedeproduktion i Europa, hvilket isoleret set burde få hvedeprisen op herhjemme. Men som jeg skriver i dagens fokusartikel, så er der udsigt til en generel overproduktion med afgrøder i indeværende sæson på globalt plan.

Derfor er det ikke sikkert, at hvedeprisen skal op lige nu, selvom det kan virke besynderligt. Samtidig begynder den tekniske analyse at vise tegn på, at hvedeprisen måske endda skal falde.

Jeg ser det dog stadig ikke som helt usandsynligt, at hvedeprisen hen over sommerens høst vil gå op. Men det hele er meget usikkert lige nu. Derfor vil det være fornuftigt, hvis du som planteavler laver et del-salg af hvede, inden høsten begynder, for på den måde at sprede den prismæssige risiko.

Efter i sidste måned at have ramt det psykologiske prisniveau i 200 euro pr. ton, er hvedeprisen gået tilbage i nedtur. Således handler hvedeprisen i skrivende stund til 187 euro pr. ton. Nedturen skyldes blandt andet et positionsskifte fra maj-terminen til september-terminen på afgrødebørsen MATIF i Paris.

Har svært ved at komme igen

Men ikke desto mindre, så har hvedeprisen svært ved at komme op igen. Det betyder, at hvedeprisen på MATIF hen over de seneste tre uger har udviklet et usikkert sidelæns handelsinterval gående fra bund og støtte i 183 euro og op til top og modstand ved 190 euro pr. ton.

Hvis hvedeprisen bryder under dette prisinterval, kan den forventes at falde tilbage i området omkring 150 til 175 euro. Bryder hvedeprisen derimod intervallet i opadgående retning, så vil der være mulighed for en ny optur op mod toppene i området omkring 200 euro pr. ton.

Fundamentalt set vil jeg vurdere, at et opadgående brud vil være mere realistisk end et nedadgående brud. Men samtidig kan jeg se, at de tekniske indikatorer er begyndt at vise svaghedstegn. Derfor står vi i en meget usikker situation på hvedemarkedet netop nu. Og derfor vil det også være fornuftigt med et del-salg af hvede, inden vi går den europæiske høst i møde.

MATIF-hvede, 1st pos.

Aktuel pris: 187 EUR/mt

Anbefaling

Retningen på hvedeprisen på MATIF er usikker. Brud under 183 euro vil signalere et del-salg af hvede og en yderligere nedtur tilbage mod området omkring 150 til 175 euro. Derimod vil brud op over 190 euro signalere en ny optur op mod området omkring 200 euro pr. ton. Uanset, hvad der kommer til at ske, så vil det være fornuftigt med et del-salg, før høsten begynder.

Analyse

Modstand: 190 €

Støtte: 183 €

Trend kort: Hen

Trend lang: Op

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next