bannerPos

Man må tidligt op

Indtil kartoflerne er skrællefaste, er Mikkel Andersen i marken for at tage de første kartofler op klokken fire om morgenen. På grund af den sene tilladelse til brug af Reglone, har man på I/S Mørkebjerg i år istedet nedvisnet ved at kappe toppen af kartoffelplanterne på de fleste af arealerne. Derfor bliver kartoflerne senere skrællefaste i år. Foto: Majbritt Christensen

AF: MAJBRITT CHRISTENSEN

FAGJOURNALIST
07-08-2020 21:15
Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

I/S Mørkebjerg, der ligger ved Venslev på Hornsherred i Nordsjælland, og drives af Mikkel Andersen og hans far, Jørgen Andersen, leverer hver dag mellem tredive og halvtreds tons kartofler til de to pakkerier AF Nyhuus og Strandlyst Kartofler.

- Det er mig selv, der tager ud, og tager de første kartofler op klokken fire om morgenen. Så kommer der en ansat klokken fem, og kører det første læs afsted til pakkeriet, fortæller Mikkel Andersen.

- Det første læs, der bliver kørt afsted klokken fem, bliver kørt til AF Nyhuus, hvor de vaskes og pakkes. Det næste læs kører afsted en halv time senere, de ryger til Strandlyst Kartofler. Og det fortsætter frem til klokken syv.

Mikkel Andersen forklarer, at det er vigtigt, at kartoflerne bliver vasket hurtigt efter optagning.

- Så længe, de ikke er skrællefaste, så bliver jorden næsten umulig at få af, hvis de når at ligge og tørre. Det allerførste læs, der ryger afsted om morgenen, er taget op om aftenen, men det næste læs er kartofler, der er optaget samme morgen.

Den rigtige placering

Mikkel Andersen forklarer, at netop Hornsherred har et optimalt klima til kartoffeldyrkning.

- Vi har jo fjordene på begge sider, så vi har nogenlunde det samme klima, som man finder på for eksempel Samsø. Det er helt optimalt i forhold til at lave fine kartofler til forbrugerne.

Han siger, at jordens sammensætning også har stor betydning.

- Vi har her på Sjælland den rigtige jordsammensætning i forhold til at kunne lave den rigtige kvalitet og skindfinish, som forbrugerne efterspørger. I Jylland, hvor kartoffeldyrkerne har meget større arealer, laver de fortrinsvis kartofler til melfabrikation. Der har vi så til gengæld ikke en stor nok volumen til at kunne være med.

- Men vi skal da nok alligevel lige over at høre, hvad de har at sige på informationsmødet, nu de starter fabrikken op på Fyn, griner han.

Det sker med henvisning til aktuelle planer om evt. at bygge en kartoffelmrlsfabrik på Fyn, hvis der er tilslutning nok fra kommende og nuværende avlere til projektet.

Han fortæller, at Hornsherredkartoflerne ikke som sådan er et varemærke.

- Før i tiden var det jo os her fra egnen, der leverede kartoflerne direkte til grønttorvet. Derfor fik vi aldrig skabt et kvalitetsvaremærke overfor forbrugerne. De kartofler, der ryger videre herfra i dag, bliver i butikkerne solgt som enten baby- eller bagekartofler.

Gode kartoffel-år

Ifølge Mikkel Andersen har der de seneste år været en ok forretning i at dyrke kartofler. Han forklarer, at det blandt andet skyldes, at de fleste kartoffelavlere i Jylland leverer til melfabrikkerne, og dermed ikke er i direkte konkurrence med de sjællandske avlere.

- Siden 2015 har priserne faktisk været gode. Vi dyrker i år 150 hektar med kartofler, hvoraf 50-60 hektar er babykartofler, siger han.

På Mørkebjerggård er der ikke pakkeri.

- Med det udstyr, man har i dag til at klare vask og pakning på pakkerierne, kan det slet ikke betale sig for os at gøre det herhjemme, så alle vores kartofler bliver kørt til enten AF Nyhuus eller Strandlyst Kartofler, hvor de klarer resten af arbejdet.

- Det eneste, vi bruger vores haller til her, er grej, opbevaring og så fremspiring af de tidlige kartofler i foråret. Kartoflerne skal helst opbevares ved en temperatur på mellem 3,5 og 4 grader Celcius, så vi har et stort kølerum. Vi har kapacitet til at opbevare 30.000 tønder, heraf 12.000 tønder på køl og resten på beluftning.

Manglende nedvisningsmidler giver udfordringer

På Mørkebjerggård laves fortrinsvis babykartofler og bagekartofler. Og det er der ifølge Mikkel Andersen stor afsætning på.

- Det er ikke noget problem at afsætte alt det, vi vil. Problemet består mest i at kunne levere varen, fortæller han.

- Nu, hvor vi i år fik dispensationen til at bruge Reglone meget sent, har vi i stedet aftoppet de fleste af planterne, og det kan vi godt mærke kræver lidt tilvænning. Det er jo vigtigt for det første at ramme det helt rigtige tidspunkt, så planterne visner på det rette tidspunkt i forhold til den størrelse, de skal have. Dernæst skal toppen helst skæres lige i vækstpunktet, for at virkningen bliver optimal, og endelig har vi oplevet, at nogle af planterne er nået at begynde at vokse igen – de skal jo efter aftopningen stå i 5-6 uger, før de høstes, uddyber han.

Mikkels far, Jørgen Andersen, tror også, der bliver udfordringer med nedvisningsmidlerne i fremtiden.

- Vi startede jo i sin tid med at klare det hele maskinelt. Det er et vanskeligt område, vi bor i her på Hornsherred. Terrænet er meget kuperet og stenet, og derfor vil det blive meget udfordrede, hvis vi skal til at rense maskinelt igen, fortæller han.

- Det er ærgerligt, hvis vi mister Reglone. Men så længe vi i det mindste kan bruge Gozai, går det nok. Fjerner de også det, bliver det virkelig en udfordring, fastslår han.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 60 40

I/S Mørkebjerg

250 hektar kornafgrøder

150 hektar kartofler (fortrinsvis baby- og bagekartofler)

I alt fem ansatte inklusive en elev

Kapacitet til opbevaring af 30.000 tønder kartofler, heraf 12.000 på køl og resten på beluftning

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.

Barkbiller koster skovejere kassen

Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Forventer normalt marked

Skovfoged Klaus Lindhardtsen har positive forventninger til de kommende måneder.

Tiden er oplagt til skovning af løvtræ

Verdensøkonomien påvirker løvtræsmarkedet, og de senere år er forårsmarkedet lukket ned allerede efter kort tid. Er man skovejer og har løv på hylden, kan efteråret derfor være en god mulighed for afsætning, råder skovfoged.
Side 1 af 1924 (38477 artikler)Prev1234567192219231924Next