bannerPos

Forbedret tilvækst og bundlinje med nyt startfoder

- Vi havde ofte problemer med at få vores smågrise op på syv kilo og klar til salg. Grisene var meget uens, og vi tildelte meget mælk. Det er anderledes nu, fortæller Poul Nygaard, der er driftsleder hos Jens Riis ved Sejerslev på Mors. Situationen i besætningen er vendt, efter et skift til PrimeFeed startfoder fra DLG. Foto: DLG
29-03-2020 13:41

Hos svineproducent Jens Riis ved Sejerslev på Mors er tilvæksten i babystalden steget med 75 gram siden et skifte til startfoder fra DLG. Samtidig oplever driftsleder Poul Nygaard, at det er blevet nemmere at passe grisene.

I soholdet hos Jens Riis ved Sejerslev på Mors, der har en besætning på 2.200 årssøer med en syv-kilos produktion på omkring 86.000 smågrise pr. år, har der hidtil været lidt udfordringer med lav tilvækst. Samtidig har de grise, der sælges direkte ved fravænning, ofte måtte flyttes til ammesøer, da de ikke var store nok. Det gav mere arbejde og udfordringer i besætningen.

Driftsleder Poul Nygaard fortæller imidlertid, at situationen i besætningen nu er vendt efter et skift til PrimeFeed startfoder fra DLG.

- Vi havde ofte problemer med at få vores smågrise op på syv kilo og klar til salg. Grisene var meget uens, og vi tildelte meget mælk. Det var tydeligt, at det ikke rigtig fungerede med det oprindelige foder i babystalden, men det er anderledes nu – grisene vil bare helst have PrimeFeed startfoder, siger Poul Nygaard.

Større foderoptag og højere tilvækst

Allerede få dage efter faring starter grisene op på Prime Mini med plasma. Denne blanding forsætter de med i babystalden, indtil de vejer omkring seks kilo.

Når grisene vejer omkring seks kilo, skiftes de over på Prime Maxi.

Begge blandinger indeholder blandt andet beneocarb, der tilfører sødme som honning, hvilket driftslederen vurderer er medvirkende til, at grisene får et større foderoptag og dermed højere tilvækst.

Vejehold viser resultaterne

Hver uge laves vejehold, og derfor har Poul Nygaard helt klare resultater for skiftet til det nye foder.

- På grund af kontrolvejninger har vi sort på hvidt, at PrimeFeed-blandingerne giver 75 gram højere daglig tilvækst i babystalden, så det er dejligt at have nogle tal at regne på. Det har gjort, at færre grise flyttes til ammesøer, da der er plads i babystalden. Samtidig kan vi mærke, at grisene er mere ens, og at vi behandler mindre for diarré.

- Jeg ved naturligvis ikke, om andre vil opnå samme resultater som os, men produktet kan jeg i hvert fald klart anbefale, lyder det fra driftslederen.

Med en daglig tilvækst, der er 75 gram højere på de 14 dage grisene går i babystalden, vejer grisene cirka 1 kg mere end tidligere, det giver en merindtjening på cirka 20 kroner pr. gris.

cab

Nye hytter giver mere tid til kalvene

Arnes Smedie udvikler og producerer kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet.

Fokus på det rette match mellem ko og tyr

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. Hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det nemlig både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der rådgiver inden for metoden.

Skyd majssåningen et par uger for bedste udbytte

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra grovfoderrådgiver fra Velas.

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.
Side 1 af 1925 (38481 artikler)Prev1234567192319241925Next