bannerPos

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

Anbefalingen er, at kælvningsboksen altid skal være ren og velstrøet – så man selv vil lægge sig deri. - Og så skal vi en gang for alle gøre op med, at vi ikke har kælvningsareal og syge dyr i samme boks, lyder det.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
29-05-2020 21:06
- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

Enhver virksomhed har stort fokus på at undgå virusangreb på deres IT-system. Et angreb vil nemlig betyde, at produktionen går i stå. Det betyder også løbende opdatering af virusprogrammet - der er ligefrem røde advarselstrekanter, der lyser, hvis vi glemmer det.

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram. Men hvordan er vores fokus på smittebeskyttelse, og hvor tit opdateres rutiner og planer? Bør vi ikke blive bedre til at opdatere planerne løbende – det kunne f.eks. være to gange årligt, lyder det fra Anja Juul Freudendal, der er faglig chefkonsulent hos Velas byggerådgivning.

- Vi skal starte med os selv og gå forrest. Selvfølgelig kommer der smitte udefra, men vi kan gøre en del intern på bedriften. Tænk f.eks. på kælvning eller kalvestalden. Hvordan byder vi den nye kalv velkommen til verden? Det første kalvens snude møder, når den forsøger at rejse sig op, er det halm, der er i boksen. Er halmen beskidt er der risiko for smitte, pointerer rådgiveren.

Ren og velstrøet

Anbefalingen er derfor, at kælvningsboksen altid skal være ren og velstrøet – så man selv vil lægge sig deri.

- Og så skal vi en gang for alle gøre op med, at vi ikke har kælvningsareal og syge dyr i samme boks, lyder det.

Når kalven flyttes fra kælvningsområdet og til kalvestalden, bør man ifølge chefkonsulenten sætte fokus på, hvordan flytning sker. Er det med en ren slæde, en trillebør eller noget helt tredje? Og er det blevet rengjort efter sidste kalv?

- Ved at indarbejde en rutine om fast rengøring med sæbe og udtørring efter flytning af kalven, vil der altid være en ren slæde, bør eller lign. Flere undersøgelser viser, at hvis vi skyller med vand, så er der stadig bakterier i det vi »anser for rent«. Der skal altså sæbe til.

Samles i mindre hold

Det er dog ikke kun transportmidlet, der skal flytte kalven, som skal være rent. Også den person, der håndterer kalven, skal være ren, dvs. rent tøj og rene hænder.

- Pludselig står vi i situationen, hvor vi skal lære den nyfødte kalv at drikke. Den hånd, der skal lære kalven at drikke, skal være ren - hver gang. Jeg vil anbefale, at vi opsætter en kasse med engangshandsker ved staldafsnit med enkeltboksene. Det gør det nemt at tage nye rene handsker på – hver gang, lyder det fra Anja Juul Freudendal.

Hun anbefaler videre, at kalve - så hurtigt som muligt efter de har lært at drikke - opstaldes i par eller i fælles boks.

- Sørg for at samle kalvene i mindre hold og hold dem i de samme hold op gennem kalvestalden. Ved få kalve i holdet, kan vi holde overblik og samtidig sørge for at aldersspredningen er så lille som muligt - afhængig selvfølgelig af besætningsstørrelse, pointerer rådgiveren.

- Kalvene skal tilbydes en ren og velstrøet boks og ikke mindst rent trug.  Det er vigtigt, at vi holder kalvene i samme hold for ikke at blande dyrene og dermed risiko for at flytte smitte rundt. Vigtigt er det også, at vi sørger for, at kalvene ikke kan røre nabokalvene, eller som vi desværre ofte ser – at kalvene fra forskellige hold deler vandkopper. En vandkop bør kun være til det samme hold – da det ellers er en oplagt smitterisiko, slutter Anja Juul Freudendal.

l-l

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next