bannerPos

Rådgiver: Byg en ekstra klimastald

- Nu, hvor der bliver tjent gode penge, siger jeg: Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder et råd Kjeld Askjær, direktør i Svinerådgivningen, i et nyhedsbrev fra rådgivningsvirksomheden Sagro. Arkivfoto
29-05-2020 08:40

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Hvis et vildsvin i Tyskland eller Danmark er testet positiv for afrikansk svinepest, så vil de svineproducenter, der har forberedt sig, have det bedste udgangspunkt for at klare udfordringene.

- Vores anbefaling er, at man i tide etablerer eller renoverer forrum og får lås på alle døre. Og nu, hvor der bliver tjent gode penge, siger jeg: Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder et råd Kjeld Askjær, direktør i Svinerådgivningen, i et nyhedsbrev fra rådgivningsvirksomheden Sagro.

- Mange halter bagefter bygningsmæssigt, fordi vi på otte år er gået fra 30-32 grise pr. årsso til nu 37-45. Det giver udfordringer med at overholde reglerne om den lovpligtige fravænningsalder, tilføjer han.

Men med 2-4 sektioner mere bliver det muligt at have overbelægning i en periode, hvis det hele kommer til at stå stille nogle uger, mens myndighederne får overblik over situationen.

Værd at undersøge

Man kan også undersøge, om der er tomme stalde i området. Måske vil kommunen give et forhåndstilsagn om, at stalden kan inddrages, hvis dyrene midlertidigt ikke kan komme på slagteri eller eksporteres på grund af et udbrud af svinepest. Det er værd at undersøge, mener Jens Munk Ebbesen, der er Landbrug & Fødevarers direktør for veterinære forhold, ifølge nyhedsbrevet.

Godt nok er sygdommen nu kun 500 km fra den danske grænse, men de danske forholdsregler er effektive, beroliger direktøren. Han er manden, der holder i alle tråde i landbrugets kamp mod afrikansk svinepest.

I kraft af det nye vildsvinehegn ved grænsen er det således lykkedes at få så meget kontrol med vildsvin, at han forventer, at den danske bestand af vildsvin i år bliver så godt som udryddet.

- Vi ved med stor sikkerhed, at der nu kun er omkring 30 vildsvin i Danmark, alle i Sønderjylland. 150 er blevet skudt af udrykningsteams siden 2018. Mange ved de foderpladser, som er anlagt på strategiske steder nær grænsen.

Billig forsikring

Et andet tiltag, som nogle svineproducenter begyndte at praktisere før coronakrisen, er give de østeuropæiske medarbejdere 48 timers lønnet karantæne, når de vender retur fra en ferie i hjemlandet.

Det er ifølge Jens Munk Ebbesen en billig forsikring mod den økonomiske katastrofe, det vil være at få afrikansk svinepest slæbt ind i stalden.

Fund af afrikansk svinepest i Danmark – uanset om det er et vildsvin eller en besætning, der er ramt – medfører et øjeblikkeligt stop for eksport af grisekød uden for EU.

Landet skal i ét år være fri for nye udbrud, før eksporten kan genoptages. I bedste fald kan den økonomiske skade opgøres til to milliarder kroner, vurderer Fødevarestyrelsen.

mip

 

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next