bannerPos

Svinefaglige nyheder

07-08-2020 10:48

Vær klar til at handle foder

Høst og foderhandel står for døren. Ifølge Fodergruppen hos SvineRådgivningen har flere allerede fået lavet udbudsmaterialet klar, så de kan handle foder med kort varsel og på sikkert grundlag. Det anbefaler Fodergruppen også andre at gøre.

- Der er igen i år store forskelle i priser og vilkår firmaerne imellem. Vi hjælper gerne med at udvælge de relevante blandinger ud fra de aktuelle resultater og udfordringer i besætningen. Derefter sender vi materialet ud til firmaerne og sikrer, at de tilbudte blandinger, samt vilkår for afregning af korn osv., er sammenlignelige firmaerne imellem.

Sådan lyder tilbuddet på SvineRådgivningens facebookside.

- Når vurderingsgrundlaget er klar, kan du på få minutter efterspørge opdaterede priser, den dag du vil handle og på oplyst baggrund afgøre, hvem du skal handle med og hvor kornet skal afleveres i høst, lyder det her fra rådgiverne.

 

Husk E-vitaminen

I de kommende måneder vil der, som hvert år, blive set flere dødsfald som følge af E-vitamin- og selen-mangel på grund af udfodring af endnu ikke lagerfast korn.

LVK-svinedyrlægerne oplever, at der allerede nu fodres med nyt korn.

I det seneste nyhedsbrev fra LVK minder dyrlægerne derfor om, at niveauet af E-vitamin skal hæves i det nye korn.

- Der skal tilsættes E-vitamin i 2-3 måneder, indtil kornet er lagerfast, lyder det fra dyrlægerne, der anbefaler at der tilsættes 2 kg E-30.000 pr. tons foder foruden normen.

 

Kravet om bad skal opfyldes

Jævnfør bekendtgørelsen om sundhedsrådgivning i svinebesætninger har badefaciliteter i alle svinebesætninger med rådgivningsaftaler været et krav fra 1. juli.

I besætninger med flere sites skal der være badefaciliteter dér, hvor medarbejderne slutter deres arbejdsdag. Badefaciliteter i privat bolig accepteres ikke.

- Mange af jer har allerede faciliteterne, og andre har etableret det nødvendige. Men hvis ikke I er helt i mål, så få det gjort færdig hurtigst muligt, lyder opfordringen fra dyrlægerne hos Ø-Vet.

I deres seneste nyhedsbrev minder de endvidere om, at kravet er opstået på baggrund af et ønske om at mindske spredning af MRSA.

- Så husk at holde det rent og pænt, så vi rent faktisk får den ønskede effekt af tiltaget, lyder opfordringen.

 

Kommende kontrol af erklæring

LVK svinedyrlægerne har fået at vide, at Fødevarestyrelsen i kommende periode vil fokusere på, at der følger en tilbageholdelseserklæring med ved salg af grise, såfremt dette er nødvendigt.

FVST har oplyst LVK-svinedyrlægerne, at det accepteres, at der kan være grise i holdet med slagtefrist op til for eksempel 30 dage, og dermed udlevere den samme tilbageholdelseserklæring hver gang. Det meddeler LVK i deres seneste nyhedsbrev.

 

Navlebrok i halm og sygesti

Det er i velfærdskontrollerne blevet LVK-dyrlægerne oplyst, at også unge brokgrise skal gå på halm.

Brokket vurderes som værende stort, når grisen vejer under 30 kg og har et brok på 7-10 cm, og når grisen vejer over 30 kg er brok over 15 cm vurderet som værende stort.

Ifølge LVK’s nyhedsbrev vurderer Seges, at grise med brok skal i sygesti, hvis grisen har en stor broksæk (som svarer til over 15 cm på en slagteklar gris eller over 5 cm på en 30 kgs gris). Desuden skal grisen i sygesti, hvis der er hudafskrabninger/sår på broksækken, eller hvis broksækken føles varm og øm ved berøring.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.

Barkbiller koster skovejere kassen

Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Forventer normalt marked

Skovfoged Klaus Lindhardtsen har positive forventninger til de kommende måneder.

Tiden er oplagt til skovning af løvtræ

Verdensøkonomien påvirker løvtræsmarkedet, og de senere år er forårsmarkedet lukket ned allerede efter kort tid. Er man skovejer og har løv på hylden, kan efteråret derfor være en god mulighed for afsætning, råder skovfoged.
Side 1 af 1924 (38477 artikler)Prev1234567192219231924Next