bannerPos

Pattegrisedødelighed som fokusområde

Med projektet »MAX 10%« sætter Ø-Vet fokus på pattegrisedødelighed. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
18-09-2020 12:52

Dyrlægerne hos Ø-Vet sætter med projektet »MAX 10%« fokus på pattegrisedødelighed og tilbyder et individuelt forløb samt benchmarking.

- Pattegrisedødeligheden er etisk, velfærdsmæssigt og ikke mindst økonomisk set en faktor, som fortsat skal være i fokus. Med den korrekte indsats og de rette fokusområder kan det lade sig gøre at holde den under 10 procent.

Det oplyser Ø-Vet i deres seneste nyhedsbrev.

Årsag og strategi

Årsagerne til dødelighed kan variere ganske meget fra besætning til besætning, og et godt sted at starte er typisk grundige obduktioner, som kan afsløre de bagvedliggende dødsårsager og problemer.

- Når vi ved, hvorfor grisene dør, kan vi lægge strategien for nedbringelsen af dødeligheden. Strategien indebærer ofte ekstra arbejde, vedholdenhed, smårenoveringer og korrektioner. Resultaterne kommer med varierende hastighed, og det kan være, vi skal vidt omkring for at knække koden, men med vedholdenhed og løbende fokus kan det lykkes, lyder det i nyhedsbrevet.

Hvis man ønsker at deltage i projektet Max 10%, får man særskilte Max 10%-besøg af en dyrlæge, der normalt ikke kommer i besætningen.

- Det er nemlig ofte en fordel, at besætningen ses med nye øjne, og at dyrlægen udelukkende har fokus på pattegrisedødeligheden. Det er meget individuelt, hvordan forløbet sammensættes, og derfor er det også forskelligt, hvor lang tid det strækker sig over, forklarer dyrlægerne i meddelelsen.

Benchmarking  

Som et led i Max 10% har Ø-Vet desuden udviklet et benchmarking-system for de besætninger, der deltager.

- Dødeligheden opgøres i procenter uge for uge, og data er anonymiserede, så kun du ved, hvilken besætning, der er din, forklarer dyrlægerne.

De påpeger, at benchmarking kan være en stor motivationsfaktor for at holde fokus på arbejdet, hvilket netop er én af kerneområderne i projektet – løbende fokus og vedholdenhed.

cab

Har du styr på din vinterfodring?

Ifølge økologirådgiver Louise Kjær Hilligsøe kan det være en god idé at have en vinterfoderplan klar allerede nu, så man er klar, når man ser græsoptagelsen, begynder at falde til et minimum.

- Forøg køleeffekten og spar el

I mange tilfælde kan køleeffekten på forkølesystemet øges, vurderer energi- og teknikrådgiver Gunnar Schmidt, Byggeri & Teknik I/S. Herved sænker man elforbruget til kølingen, og samtidig øger man anlæggets samlede kølekapacitet.

Auken klar til at bringe spildevandssag ind i EU

- Vi har respekt for, at Margrethe Auken holder fokus på sagen – hverken på partifarver eller personer. Den slags har vi brug for i dansk landbrug, lyder det anerkendende fra Agerskovgruppen, efter et politisk tilbud om at få spildevandssagen bragt frem i EU-Parlamentet.

Nu ses angreb af aksløberens larve

Korn og frøgræs angribes i pletter af larver. Avaunt 150 EC har en mindre anvendelse til bekæmpelse af larverne.

Ros for endnu et fald i forbruget af antibiotika

Nye tal for det europæiske forbrug af antibiotika viser, at dansk husdyrproduktions forbrug endnu engang ligger i bund – et resultat der vækker glæde hos formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Sprøjt ikke med Kerb i vinterraps ved meget væselhale

Fra 1. november kan Kerb anvendes i vinterraps. Kerb bekæmper græsukrudt. - Men inden vinterrapsen sprøjtes med Kerb, bør marken gås grundigt igennem for områder med stor bestand af væselhale. Og de bør ikke sprøjtes, siger Carsten Fabricius, Seges.

Det aktuelle forbrug af antibiotika driller

En øget produktion af grise har i første halvdel af 2020 ført til en stigning i det totale forbrug af antibiotika i forhold til første halvår 2019. Det er en udvikling, der vækker bekymring hos Seges Svineproduktion, idet myndighederne ikke ser på antal doser pr. gris.
Side 1 af 1960 (39187 artikler)Prev1234567195819591960Next