bannerPos

Rådgiver: Få styr på fejlene på foderanlægget

Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent ved Velas, har specialiseret sig i fodring og derfor bruger meget af sin tid på at gennemgå alt fra foderblandinger til mineralsammensætninger og ikke mindst foderanlæg.
29-10-2020 20:19

Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent ved Velas, vurderer, at ni ud af ti foderanlæg ude i de danske svinestalde kører med små eller store fejl – og det er fejl, som kan løbe op i mange penge.

- Mit bud er, at der er små og store fejl på ni ud af ti foderanlæg ude i de danske svinestalde. Fejl af varierende karakter vel at mærke, men det er alt sammen fejl, som i sidste ende koster på bundlinjen.

Så kontant lyder meldingen fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent ved Velas, der har specialiseret sig i fodring og derfor bruger meget af sin tid på at gennemgå alt fra foderblandinger til mineralsammensætninger og ikke mindst foderanlæg.

- Jeg ser ofte, at der med tiden er koblet løsninger på anlæggene, som reelt set ikke er logiske at koble på, men man har gjort det alligevel, fordi det kunne løse et problem nu og her. Derudover ser vi også, at der af forskellige årsager er lavet om på maskinernes prioriteringer, så computeren – uagtet om det er vådfoder eller tørfoder – tager forkerte mængder og dermed laver forkerte blandinger, siger Jonas Bøge Breinholt, der er en af de få rådgivere i landet, der kan lave et dybdegående anlægstjek af selve foderladen.

Fejlsøgning fjernede diarré

Jonas Bøge Breinholt har for nyligt været ude hos en svineproducent, hvor der var store problemer med diarré hos smågrisene.

Efter en gennemgang af foderladen fandt han ud af, at der ved en fejl blev tildelt alt for meget sojaskrå. Det skyldtes, at der tilbage i tiden var lavet om på siloerne på bedriften, men man havde overset rækkefølgen af, hvornår komponenterne skulle tilsættes. Derfor tog fodercomputeren sojaskråen i den forkerte rækkefølge i forhold til de andre råvarer.

- Derfor ændrede vi på tildelingstidspunktet for sojaskråen, og derefter forsvandt problemet med diarré hos smågrisene helt. Det betød for denne landmand sundere grise og en lavere dødelighed. Samtidig blev dyrene også nemmere at passe, og han slap for hele tiden at skulle medicinere, siger Jonas Bøge Breinholt.

Dyre ingredienser

Ved et tjek af foderladen bliver alle dele af foderladen og foderanlægget endevendt. De typiske fejl er forskelligartede, fortæller svinekonsulenten, men mange steder kommer der ikke de rigtige foderenheder i fodercomputeren, og det kan resultere i udfodringsfejl – simpelthen fordi computeren har været indstillet forkert på et tidspunkt.

Derudover kan også være problemer med, at vægtene ikke vejer rigtigt og derfor skal nulstilles eller udskiftes.

- Rigtig mange svineproducenter ved ikke, at der er både små og store fejl i anlæggene. De har en formodning om, at det kører, som det skal – for det er jo gået indtil nu. Men får man rettet op på et anlæg med fejl, så får man en bedre fodring, nemmere pasning af grisene og i nogle tilfælde også ganske store besparelser, hvis eksempelvis anlægget blander unødigt meget af dyre råvarer i foderet.

- Og det kan virkelig løbe op i mange penge, hvis ikke man får det løst, siger Jonas Bøge Breinholt.

cab

- Jeg har fuld tillid til Rigspolitichefen

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ved ikke, hvordan Rigspolitiet forud for udarbejdelse af omstridt »actioncard« fik forståelsen af, at nødvendig lovhjemmel til at aflive mink uden for smittezoner »ville foreligge inden for kort tid«.

Tomme bygninger i fokus ved mink-møde

Der var flere spørgsmål end svar, da en række tidligere minkavlere var samlet til informationsmøde ved Sagro i Herning tirsdag aften. Her blev der blandt andet sat fokus på de bygninger, som nu står tomme.

Svinenoteringen stiger med 20 øre

Efter en måned med faldende notering på slagtesvin går det nu den anden vej. Danish Crown melder, at noteringen stiger med 20 øre til 9,50 kroner, mens noteringen på søer er uændret 4,80 kroner.

EuroTier afholdes digitalt til februar

På et digitalt pressemøde torsdag blev sløret løftet for, hvordan EuroTier skal afholdes fra 9. til 12. februar næste år.

Biogasanlæg opføres under protester

En række beboere i den lille by Kværs ved Gråsten har klaget over oprettelsen af et nyt biogasanlæg i byen. Trods påstand om opsættende virkning i en skrivelse til Planklagenævnet er det første spadestik til anlægget blevet taget.

- Det er helt urimeligt

Der er endnu ikke forhandlet en aftale på plads om erstatning for minkaflivninger, og det er begyndt at presse minkavlerne. Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, kalder situationen helt urimelig.

Jordbæravl på topplan

Systematik, forudseenhed samt fagligt højt niveau er udgangspunktet for at lykkes som jordbæravler. Ægteparret Jytte og Peder Mikkelsen fra Vestfyn har 25 års erfaring og høster gode udbytter.

Rigspolitiet kendte til manglede lovhjemmel før omstridte opkald til minkavlere

Rigspolitiet vidste godt, at der ikke var lovhjemmel til minkaflivningerne, før de foretog opkald til minkavlerne med instrukser.

Øget risiko for fugleinfluenza ved samhandel

Fødevarestyrelsen vurderer, at risikoen for smitte med højpatogen fugleinfluenza ved samhandel med fjerkræ er øget. Derfor vil styrelsen nu tjekke rengøringen og desinfektionen af fjerkræbiler, der bruges til at transportere fjerkræ.

Første land godkender salg af kød fra laboratorie

Singapore tillader nu som det første land i verden salg af kød dyrket i laboratorium.
Side 1 af 1989 (39765 artikler)Prev1234567198719881989Next