bannerPos

Dyrlæge: Blærebetændelse er et overset problem

Hvis man ønsker at tjekke, om der er blærebetændelse ved søerne i en besætning, er det forholdsvis let at lave en visuel vurdering af urinen. Arkivfoto
31-07-2020 12:28

Ifølge en svinedyrlæge kan blærebetændelse være medvirkende årsag til flere problemer i soholdet. God vandtilførsel er det bedste forebyggende tiltag.

- Blærebetændelse ved søer. - Det er nok noget, I har hørt om før, men jeg mener, at det er et overset problem.

Ordene kommer fra svinedyrlæge Sanne C. Leth, der på Porcus’ hjemmeside opfordrer til, at man drøfter med sin dyrlæge, om blærebetændelse kan være en medvirkende årsag, hvis man kan nikke ja til et eller flere af følgende problemer:

Hvis der i besætningen er søer med manglende appetit, søer med flåd, søer der urinerer oftere end normalt (selvom det kan være svært at holde styr på). Hvis man observerer søer med blod eller pus i urinen, hvis der ses pludselige dødsfald ved søerne eller hvis der er problemer med for højt et niveau af dødfødte grise.

Bakterier og væskemangel

- Årsagen til blærebetændelse er oftest E. coli, som er en almindelig tarmbakterie, men når den bevæger sig op i blæren, giver den hurtigt problemer. Dette kan ske, hvis soen ligger i et beskidt miljø og ikke får optaget nok væske. I sådanne tilfælde kan bakterierne ikke blive skyllet ud igen, som de vil blive, hvis vandoptaget er korrekt, forklarer Sanne C. Leth.

Hun forklarer nærmere, at det er forholdsvist let at lave en visuel vurdering af urinen, hvis man ønsker at tjekke, om der er blærebetændelse ved søerne i en besætning.

Hvis det derefter ikke kan afvises, at søerne har blærebetændelse, så laves der en dyrkning på urinen.  

- Forebyggende tiltag handler i bund og grund om at sikre sig, at der er en god vandtilførsel til søerne, så alle har rig mulighed for at optage væske nok, påpeger Sanne C. Leth.

cab

Øko-drift deler bornholmske politikere

Forleden var der uenighed mellem højre og venstre i kommunalbestyrelsen på Bornholm om, hvorvidt regionskommunen skal støtte opkøb at landbrug til øko-omlægning.

Vi har brug for et grønt landbrug

Forud for efterårets forhandlinger om grøn skattereform lyder det her fra to af Venstres ordførere, at partiet går ind for en co2-afgift. Det må dog ikke betyde, at der bliver sendt arbejdspladser ud af landet.

Arla forventer britiske prisstigninger ved hårdt brexit

Det britiske marked var lukrativt for Arla i årets første halvår. Men med 100 dage tilbage af den midlertidige overgangsordning, stiger nervøsiteten nu hos Peter Giørtz-Carlsen, der er chef for Arla Europa. Det skriver Fødevarewatch.

Min oplevelse med påstået overgødskning på grund af konsulentfejl

I weekenden skrev Effektivt Landbrug om en landmand, der i retten var blevet frikendt for overgødskning efter, at hans konsulent havde begået en fejl i gødningsretten. Det fik Jørgen Mose Hansen til at huske på sin egen sag, som han fortæller om her.
Side 1 af 1926 (38516 artikler)Prev1234567192419251926Next