bannerPos

Spar ikke på lyset i svinestalden

LED-lys er blevet billigt at sætte op, og holdbarheden er blevet rigtig god.

Redaktionen

04-09-2019 11:39
Sommeren går snart på hæld, og det betyder, at de lyse nætter forsvinder. Ifølge svinekonsulent Anders Peter Andersen, LMO, er lys essentielt for svineproduktion, da det har direkte indflydelse på reproduktionen, og derfor skal lyset findes på anden måde.

Lyskilder på 200 lux er essentielt for svineproduktionen og dermed også indtjeningen af besætningen. Jo tættere stalden kommer på 200 lux, desto bedre bliver reproduktionen.

Anders Peter Andersen er svinekonsulent hos LMO og fortæller, at optimering af lys i løbe- og drægtighedsstalden er vigtig for reproduktionen.

- Hvis der bliver for mørkt, tror soen faktisk, det er den forkerte tid på året at reproducere sig selv. Det skyldes, at lys er stimulerende i forhold til årshjulet hos en so, siger Anders Peter Andersen, svinekonsulent hos LMO.

Han fortæller, at tommelfingerreglen, når man kommer ud i en reproduktionsafdeling er, at der skal være 200 lux i soens øjenhøjde.

- Man kan med fordel hænge LED-lamper op lige over soens ædeboks, naturligvis så hun ikke kan nå dem. Det giver meget mere lys lige ned i hovedet på soen, og det sikrer de 200 lux, som vi gerne skal have, siger Anders Peter Andersen og fortæller, at man som landmand kan downloade en luxmåler-app til sin telefon.

Den er ikke præcis, men giver en fin idé om lysniveauet i stalden. For at få en præcis måling lyder hans råd at kontakte en rådgiver eller elektriker. De kan komme forbi med en professionel luxmåler og sikre målingens kvalitet. 

Reproduktion kræver lys

Anders Peter Andersen pointerer, at han meget gerne ser lys 16 timer i døgnet for at holde soens reproduktion oppe. Det svarer nemlig til at simulere døgnet udenfor stalden, når brunstsæsonen er optimal.

- Vi vil have meget lys i løbestalden, fordi vi gerne vil have soen i en god brunst. Det gør, at vi kan få mange æg løsnet og dermed mange æg befrugtet. Men man har også fundet ud af, hvis der er for mørkt i drægtighedsstalden, er det ligeledes negativt for soen, siger Anders Peter Andersen.

Det er derfor vigtigt at tænke begge stalde ind, når lysforholdene optimeres.

- LED-lys er blevet billigt at sætte op, og holdbarheden er blevet rigtig god. Det LED-lys, som bliver solgt i dag, er supergodt. Det betyder, at du sænker dit strømforbrug og får tjent lyset hjem igen hurtigt qua mindre strømforbrug.

Spar ikke på lyset

Anders Peter Andersen fortæller, at man aldrig må spare på lyset i løbestalden.

- Fra det øjeblik, vi sætter lys op, kommer den første flue, og sætter aftryk på lyskilden, så lysniveauet falder. Dertil falder mængden af lys ligeledes, så snart vi tænder på kontakten, siger Anders Peter Andersen, og forklarer, at den oprindelige effekt på 200 lux falder over tid grundet slid og støv.

Når nye lysstofrør hænges op, kan de gamle afmonteres, og genbruges i de andre staldafsnit. Her kan de få lov til at bruge den sidste energi, inden de afskaffes.

Nybyggeri

Ved mange nybyggerier bliver elektrikeren sat til at beregne 200 lux i stalden i starten af byggeprocessen. Det betyder, at beregningerne ikke tager højde for inventar, foderkasser og grise med mere. Konsekvensen bliver, at den færdige stald ikke lever op til anbefalingen om 200 lux i soens øjenhøjde.

- Bed derfor elektrikeren om at tage højde for »lys-tyveriet« fra inventar, grise, foderkasser med mere. Eller lad ham regne lysbehov når den endelige tegning ligger færdig, lyder anbefalingen fra Anders Peter Andersen.

cab

Landboformand roser miljøminister

Miljøminister Lea Wermelin (S) får ros af landboformand Frede Lundgaard Madsen for at ville sikre bedre data for spildevand. Han undrer sig dog over, at ministeren så skråsikkert fastholder, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede kvælstofforurening.

Danmarkspremiere på finsk såmaskine med ny type skær

Maskinproducenten Multiva har fornyet både profil og såmaskineprogram. I går var der danmarkspremiere på den nye såmaskine med Multiva’s eget nyudviklede FX såskær. Det skete ved en markdemonstration ved Sabro vest for Aarhus.

Regeringen nedsætter en særlig brexit-ministergruppe

Alt peger lige nu på, at Storbritannien forlader EU uden nogen aftale, hvilket især kommer til at ramme virksomhederne. Især fødevareeksporten er truet, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Sæt fokus på giftig mad og vand fremfor de ensidige kampagner mod rester af pesticider

Kølsters øl er mange tusinde gange mere giftigt for os end vores indtag af pesticidrester i dansk drikkevand. Kølsters krav om udfasning af syntetiske pesticider i Danmark skyldes ikke giftigheden, men den frygt for og had til pesticider, som Kølster, ØL og andre har spredt til danskere i årevis.

Ikke mere personfnidder – vis nu handling

De tåbelige regler i forhold til at få sået efterafgrøder må ændres, mener skribenten.
Side 1 af 1636 (32706 artikler)Prev1234567163416351636Next