bannerPos

Svinenoter: Minimumstillæg er ude af UK-kontrakter

Redaktionen

04-09-2019 10:38

Danish Crowns bestyrelse har godkendt en justering af den nuværende kontrakt på UK-grise, som opdaterer konceptet, så det i højere grad er klar til fremtiden på det britiske marked. Det betyder, at der fremadrettet ikke længere vil være et minimumstillæg skrevet ind i kontrakten.

- Den øgede usikkerhed omkring det britiske marked giver anledning til at justere på formuleringerne i afregningsreglerne for UK-grise. Derfor vil der i den nye kontrakt ikke længere fremgå et minimumstillæg. Tillægget vil fortsat fremgå af Danish Crowns hjemmeside, og det kan justeres med en måneds varsel, siger Asger Krogsgaard, der er næstformand i Danish Crowns bestyrelse.

- Det betyder ikke, at tillægget står foran en nedjustering, men da ingen kan sige, hvilken effekt Brexit vil få for det engelske marked, er vi nødt til at forberede os på alle scenarier.

Samtidig skal der kigges på Englandsgrise Standarden, da kunderne til konceptet stiller krav til produktionen.

- Kunderne til Danish Crowns koncepter udvikler sig hele tiden, og derfor skal vi udvikle os sammen med dem. England er fortsat et strategisk vigtigt marked for Danish Crown med store kunder som Tesco, Asda, osv. Kunderne kontrollerer os løbende, og nye kundekrav betyder, at vi er ved at lave mindre tilrettelser af Englandsgrise Standarden, som vi forventer at have klar sidst på året, siger Asger Krogsgaard.

Analyse af hjemmeblandet foder får dine smågrise til at gro

- Årets høst bliver markant anderledes end sidste år. Derfor er det en helt ny verden igen for jeres grise, lyder det fra svineavlskonsulent hos LMO, Jonas Bøge Breinholt, i den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

- Vi har på det sidste lavet mange analyser af færdigt foder, og disse prøver viser, at der nemt kan være 1-1,5 procent i forskel på råprotein-procent i forhold til recepten, normalt højere. Det betyder, at hvis du forventer at fodre dine smågrise med en skåneblanding, så får de i stedet en blanding tæt på normsættet.

Rådet fra LMO til hjemmeblandere er derfor, at der skal udtages foderprøver af det færdige foder (især die- og smågriseblandinger). Prøverne afleveres hos et foderstoffirma, der kan foretage analyse på færdigfoder. Analysen kan hurtigt fortælle, om det ønskede proteinindhold er i blandingen, og om træstofindholdet er så afvigende, at der er tvivl om FE-indholdet.

- Hvis der er 0,5-1 procent afvigelse i råproteinprocent, er det vigtigt, at I tager handling på det. Enten ved at få lavet en foderlade-gennemgang, så vi kan finde fejlen, eller rette recepten, lyder anbefalingen fra Jonas Bøge Breinholt.

Øg slutfoderstyrken og øg slagtevægten

Med det gunstige bytteforhold mellem foder og svinekød, som er i øjeblikket, gælder det om at lave grisene så tunge, som muligt indenfor miljøgodkendelsens rammer.

Ifølge konsulenterne hos SvineRådgivningen så ligger den optimale slagtevægt over 90 kilo, uanset om man leverer til Danish Crown eller Tican, og for at opnå dette skal tilvæksten være så høj som mulig.

- I stalde med vådfoder arbejdes først og fremmest med at øge fodertildelingen i starten af vækstperioden, men også slutfoderstyrken skal øges, så grisene ikke vokser unødig langsomt sidst i vækstperioden, lyder anbefalingen i det seneste SvineNyt.

Ifølge konsulenterne, så skal slutfoderstyrken i øjeblikket øges til 3,20 FE/dag. Det vil tage toppen af kødprocenten, men foderforbruget vil kun øges marginalt. Den omkostning er dog meget lille i forhold til gevinsten ved at øge slagtevægten.

Landboformand roser miljøminister

Miljøminister Lea Wermelin (S) får ros af landboformand Frede Lundgaard Madsen for at ville sikre bedre data for spildevand. Han undrer sig dog over, at ministeren så skråsikkert fastholder, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede kvælstofforurening.

Danmarkspremiere på finsk såmaskine med ny type skær

Maskinproducenten Multiva har fornyet både profil og såmaskineprogram. I går var der danmarkspremiere på den nye såmaskine med Multiva’s eget nyudviklede FX såskær. Det skete ved en markdemonstration ved Sabro vest for Aarhus.

Regeringen nedsætter en særlig brexit-ministergruppe

Alt peger lige nu på, at Storbritannien forlader EU uden nogen aftale, hvilket især kommer til at ramme virksomhederne. Især fødevareeksporten er truet, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Sæt fokus på giftig mad og vand fremfor de ensidige kampagner mod rester af pesticider

Kølsters øl er mange tusinde gange mere giftigt for os end vores indtag af pesticidrester i dansk drikkevand. Kølsters krav om udfasning af syntetiske pesticider i Danmark skyldes ikke giftigheden, men den frygt for og had til pesticider, som Kølster, ØL og andre har spredt til danskere i årevis.

Ikke mere personfnidder – vis nu handling

De tåbelige regler i forhold til at få sået efterafgrøder må ændres, mener skribenten.
Side 1 af 1636 (32706 artikler)Prev1234567163416351636Next