bannerPos

L&F vil køre erstatningssag på 500.000 kroner for veganer-indtrængning

Det var denne ejendom, personer fra Veganerpartiet gik ind i maj i år. Veganernes besøg betød, at ejer af ejendommen Jørgen Kjørup i første omgang mistede besætningens sundhedsstatus, og det fik betydning for afregningsprisen.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
17-09-2019 05:59
Inden for de kommende måneder vil de personer fra Veganerpartiet, som trængte ind på en svineejendom på Falster og optog video, blive mødt med et erstatningskrav på 500.000 kroner.

Følg debatten på Facebook:

Sagen om veganeres ulovlige indtrængning på en svineejendom på Falster tilbage i maj måned er langt fra overstået.

I en sponseret artikel med medfølgende video fra Landbrug &Fødevarer, hos det i forvejen L&F-ejede medie Landbrugsavisen, lyder det således, at »landets mest erfarne advokat på området er sat på sagen«, og man vil kræve en erstatning på 500.000 kroner.

I teksten i den sponserede artikel forklarer ejeren af svineejendommen, Jørgen Kjørup, hvordan L&F har hjulpet ham. I videoen forklarer veterinærpolitisk chef i L&F, Per Olsen, hvordan organisationen har håndteret sagen og bakket landmanden op, siden man på sociale medier i en weekend i maj blev bekendt med sagen.

Til Effektivt Landbrug lyder det fra Per Olsen, at man fra L&F har skullet gøre tabet op, før man har kunnet indlede en erstatningssag på vegne af Jørgen Kjørup.

- Det bliver cirka 500.000 kroner. Sagen er ikke anlagt endnu, men vi er i gang med det. Vi er ved at komme frem til det endelige beløb. Tabet skyldes først og fremmest, at han fik betinget SPF-status på sine dyr og dermed en ringere værdi for dyrene.

- Derudover har der selvfølgelig været nogle omkostninger til analyser og dyrlæger, hvor man har skullet finde ud af, om der har været smitte eller ej, siger Per Olsen.

Fra Per Olsen lyder det, at erstatningssagen bliver anlagt inden for de næste måneder.
 

Følg Effektivt Landbrug på Facebook
 

Voldsomt beløb for at åbne en ulåst dør

Veganerpartiets stifter Henrik Vindfeldt, som var en af de personer, som uden hensyntagen til reglerne for smittebeskyttelse trængte ind på ejendommen, og optog en video, som blev udsendt live på Veganerpartiets Facebook-side, fortæller, at han undrer sig over erstatningsbeløbets størrelse.

- Lad os sige, at det var naboens søn, der havde været ude at lege og havde åbnet den dør der. Så skyldte han også 500.000 kroner. Det er mærkeligt, at vi har nogle døre ude i samfundet – altså den var ikke låst eller noget, der var ikke noget skilt – at hvis man åbner den, så skylder man lige pludselig 500.000 kroner, siger Henrik Vindfeldt.

Fra Veganerpartiets frontfigur lyder det, at han har været afhørt af politiet i sagen.

- De spurgte bare, hvad jeg lavede dernede og hvordan og hvorledes. Jeg fortalte bare, hvordan min oplevelse var. Og jeg har tiltro til retssystemet.

Fortryder du nu, at du gik ind?

- Jeg synes, at det er vigtigt at få fortalt den her historie. Blandt andet i forhold til smittefaren, der er for resten af folk ude i samfundet. Forholdene er altså ikke i overensstemmelse med lovgivningen. Det er der også andre aktivister, der har vist, siger Henrik Vindfeldt.

Han henviser blandt andet til, at de grønne DAKA-spande med døde grise ikke var lukket tæt.

- Og i den video som de har lagt op (på Landbrugsavisen.dk, red.) spoler du frem til 21 sekunder, så kan man se, at den dag de er fremme at filme, der er skraldespandene åbne og dyrene hænger ud. Selv der har de ikke styr på lovgivningen, siger Henrik Vindfeldt.

I baggrunden af skærmen kan man rigtig nok se to åbne grønne spande. Det nærmere indhold af spandene kan man dog ikke tydeligt fastslå.
 

Angreb på hele erhvervet

I juni måned lagde Jørgen Kjørup ikke skjul på, at han fandt det meget krænkende, at personer fra Veganerpartiet var trængt ind på hans ejendom for at optage en video. Han fortalte, at han intet havde at skjule.

- Jeg kender intet til dem. Har ingen relationer til dem. Jeg aner simpelthen ikke hvorfor.

- Men det her er jo meget krænkende. Det er ulovlig indtrængning på privat grund, sagde Jørgen Kjørup, der i alt har en produktion på 2.400 søer fra to forskellige ejendomme på Falster.

Formand for L&F Svineproduktion Erik Larsen talte med store bogstaver efter indtrængningen i juni:

- Det her opfatter jeg ikke som angreb på den enkelte. Det er et angreb på hele erhvervet. Jeg kan helt klart sige, at fra L&F Svineproduktions side tager vi håndfast fat om de her sager, sagde Erik Larsen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.
Side 1 af 1850 (36981 artikler)Prev1234567184818491850Next