bannerPos

Fødevarestyrelsen: Transportbranche bør planlægge bedre

Når transporten stoppes, skal logbogen ændres, og det, som kan virke som små ændringer, kan, ifølge Fødevarestyrelsen, have stor betydning for, om grisetransporten må køre.
10-08-2019 07:12
Fødevarestyrelsen meddeler, at de skal have tid til at kontrollere de hundredvis af grisetransporter, som hver dag kører ud af landet for at sikre, at dyrevelfærden er i orden. Styrelsen opfordrer transportbranchen til øget fokus på planlægningen af transporterne.

Hver dag kører 100-150 grisetransporter fra Danmark til udlandet. Det er Fødevarestyrelsens opgave at tjekke, at transporten for eksempel kan klares inden for det angivne tidsrum, at grisene har den plads, de skal bruge, og at temperaturen hos grisene kan holdes på under 30 grader.

Fødevarestyrelsens kontrollanter skal også kontrollere transportørens logbog med informationer om turen.

- Kontrollen er vigtig, fordi vi igennem årene har set eksempler, hvor dyrevelfærden halter, blandt andet på grund af overlæs og for lange transporttider. Derfor har Fødevarestyrelsen efter politisk ønske strammet op på logbogskontrollen, så styrelsen, ligesom EU-reglerne foreskriver, har to arbejdsdage til at tjekke logbøgerne, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen i en meddelelse på styrelsens hjemmeside.

Ændringer i logbogen

Det er transportørernes ansvar at sørge for, at reglerne overholdes. Efter sommervarmen er kommet til Danmark, har Fødevarestyrelsens kontrollanter dog måttet stoppe grisetransporter, som er kørt på trods af de høje temperaturer. Temperaturer som ville resultere i en alt for varm køretur for grisene.

Når transporten stoppes, skal logbogen ændres, og det, som kan virke som små ændringer, kan have stor betydning for, om grisetransporten må køre.

- For eksempel kan ændringerne betyde, at transporttiden forlænges, at afgangs- eller slutdestinationen bliver en anden, eller at transportøren bliver en anden. Alt dette skal Fødevarestyrelsen have tid til at tjekke op på for at sikre grisenes velfærd under transporten, siger Per Henriksen.

Øget fokus på planlægning

Hvis Fødevarestyrelsen stopper en grisetransport fra at køre, kan det betyde en forsinkelse for transportøren, indtil han har fået godkendt en ny logbog for transporten.

Kan transporten ikke gennemføres, så har transportøren altid mulighed for at omlægge transporten til en kortere transport, hvor der ikke er krav om logbog eller føre grisene til en tom stald.

- Fødevarestyrelsen har på intet tidspunkt krævet, at grise skulle aflives. Vi vil opfordre transportørerne og transportbranchen til at have øget fokus på planlægningen af transporterne, siger Per Henriksen.

cab

Godt med endnu en spiller på markedet

Økologikonsulent Helge Lund, KHL, ser positivt på de nye muligheder, udviklingen af planteprotein giver danske økologiske landmænd og glæder sig over en ekstra mulighed for afsætning.

Roundup er et fornuftigt valg for både mennesker og miljø

Også uden for landbrugets kredse undrer man sig over debatten om glyphosat. - Påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab, skriver læge Ida Donkin i denne uge i Berlingske.

Generationsskifte er komplekst og kræver planlægning i god tid

Generationsskifte er et omdiskuteret emne i landbruget, og der findes mange forskellige konstellationer og løsninger. Det er erfaringen i SLF – Sønderjysk Landboforening.

Landbrugets generationsskifte kræver nytænkning

Vi skal tænke ud af boksen, hvis vi skal have generationsskiftet i landbruget til at lykkes, siger Danske Banks landbrugschef Pernille Stenstrup Christiansen.

Stor efterspørgsel på mekaniske maskiner

Der er stigende efterspørgsel på mekaniske maskiner i forbindelse med et måske kommende glyphosatforbud i Europa. Det engelske Bomford Turner-brand mærker effekten.

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.
Side 1 af 1747 (34936 artikler)Prev1234567174517461747Next