bannerPos

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

På Borupgaard er der »sandhvede« på de arealer, der har fået tilført sand fra de nærliggende klitter. Gården ligger således tæt ved den kendte sommerby Løkken ud til Jammerbugten i Vendsyssel.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
29-05-2020 21:02
- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Der er langt til Øresund fra Flemming Fuglede Jørgensens landbrug i Vendsyssel, som ligger placeret omkring den kendte ferieby Løkken ud til Jammerbugten.

Men der er ingen jammer i landmandens stemme, når talen falder på den aktuelle sag, hvor mediernes og offentlighedens lys er faldet på Københavns udledning af 35 milliarder liter urenset spildevand direkte til Øresund siden 2014.

- Udledningerne til Øresund. Det er alligevel noget, offentligheden forstår. Men det er jo ikke kun udledninger til Øresund. Det er en sædvane i kommunerne. De har jo vanvittigt mange udledninger i kommunerne med urenset spildevand og overløb, konstaterer Flemming Fuglede Jørgensen.

Det vurderes, at der årligt er cirka 20.000 overløbssteder i Danmark. Og fra hvert udledningssted kan der ifølge tal fra Bæredygtigt Landbrug være tale om fem, ti eller flere udledninger om året.

- De sidste tal, vi har i Bæredygtigt Landbrug (BL), er fra 2015, hvor der er registreret 392 millioner kubikmeter urenset spildevand. Vi har i årevis gjort opmærksom på problemet, men først nu ser vi, at pressen tager det op.

- Det er et kvantespring frem, hvad der sker i disse dage i Øresundssagen. Nu kan enhver virkelig se, at det ikke er landbruget, der sviner vandmiljøet, lyder det.

Spildevand er ingen nyhed

Den nordjyske landmand har siden 2012 været formand for Bæredygtigt Landbrug. Og spildevand har været et mere eller mindre fast tema i foreningen gennem årene.

- Vi har haft emnet med på vores generalforsamlinger hvert eneste år. Men folk udenfor har ikke rigtigt villet lytte. Men den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide. Og det giver brændstof til at kæmpe videre. Det er jo derfor, vi er til som forening.

- Men jeg ville så også bare ønske, at når vi, som vi længe har gjort, kan komme med en række beviser på for eksempel kommunale overløb til vandmiljøet, så bliver det også taget ad notam. Vi har påpeget den her forurening så mange gange. Det er ikke nyt. Og nu er der så igen, igen et bevis. Men systemet er jo desværre sådan, at det lukker sig om sig selv. Så samtidig med de massive, kommunale udledninger skal vi i landbruget lave en masse dyre minivådområder og reducere det kvælstof, vi ikke udleder. Det er da skørt.

Rent vand i egne vandprøver

Hvordan skørt?

- For eksempel tager vi her på gården vandprøver fra vores egne dræn, hvor der ikke er problematiske mængder kvælstof og fosfor. Vi tager ligeledes prøver fra de kommunale vandløb, hvor der er tre gange så meget kvælstof, og hvor der er fem-syv gange så meget fosfor – og ovenikøbet colibakterier. Men det er mig, der som landmand får skyld for, at jeg forurener. Hvad er det da for noget. Det vil jeg ikke finde mig i.

Flemming Fuglede Jørgensen tilføjer, at BL den 8. april fik svar fra EU-Kommissionen, som fastslår, at den danske stat kun tager 1,5 procent af de fysisk/kemiske vandmålinger, vi som EU-land er forpligtet til.

- Det kan ikke passe, vi skal drives rundt i manegen af hele og halve løgne. Det kan simpelthen ikke passe. Og jeg tror på, at vi kan begynde at få lidt medvind nu. For mig at se har vi det måske mest miljøvenlige og produktive landbrug i verden her i Danmark.

Skøn på det

- Og også her i lyset af coronakrisen tror jeg, man begynder at finde ud af, at man ikke bare kan sidde og tale til hinanden. Man skal også gøre noget konkret. Det gør vi i landbruget. Vi producerer fødevarer, som vi alle spiser, og som der eksporteres for 150 milliarder kroner for om året.

- Det kan Danmark altså ikke undvære. Og man skulle tage at skønne på det i stedet for at nedgøre det.

- Jeg tror, at de ting, der sker lige nu, kan være med til at ændre folks opfattelse. For rent økonomisk er vi en nødvendighed, og rent menneskeligt er vi en stabiliserende faktor i Danmark. Ikke mindst her uden for byerne. Byer, hvor de altså har et stort forureningsproblem i forhold til vandmiljøet. Det må da gå op for folk nu, konstaterer Flemming Fuglede Jørgensen.

 

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next