bannerPos

Zoo i København: Vi er absolut opmærksomme på afrikansk svinepest

I Københavns Zoo er man opmærksom på at undgå, at der kommer afrikansk svinepest ind i landet, lyder det fra en dyrlæge i den zoologiske have. Foto: Zoologisk Have, København.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
07-08-2020 07:01
I Danmarks største zoologiske have i København har man også grise. Og der bliver taget forholdsregler for at sikre sig mod ASF, lyder det.

Hos Seges Svineproduktion kunne sektordirektør Christian Fink torsdag fortælle, at man jævnligt bliver kontaktet af svineproducenter, som er bekymret for, at afrikansk svinepest (ASF) rammer Danmark via de zoologiske haver.

Fra Fødevarestyrelsen lød det, at et udbrud af afrikansk svinepest i en zoologisk have må formodes at have samme effekt på eksportmarkederne, som hvis fundet bliver gjort i en besætning af produktionsdyr.

I Danmarks største zoologiske have i Københavnr har man også grise. Her lyder det, at man tager det meget alvorligt i zoo-branchen.

- Vi er absolut opmærksomme på problemstillingen omkring afrikansk svinepest. Jeg deltog selv med et oplæg på et møde netop om ASF i regi af den europæiske Zooorganisation EAZA sidste år, og vi holder løbende øje med situationen, siger Mads F. Bertelsen, dyrlæge i Københavns Zoo og adjungeret professor.

Han fortæller, at reglerne naturligvis også bliver fuldt til punkt og prikke.

- Zoologisk Have overholder naturligvis den gældende lovgivning på området, idet vores – meget få svin – holdes bag dobbelthegn. Derudover er der påsat skilte med fodring forbudt, siger han.

Oplever det sjældent

Om risikoen for, at gæster trodser advarslerne og alligevel fodrer dyrene, lyder det fra Mads F. Bertelsen, at det kan man naturligvis ikke sikre sig 100 procent imod.

 - Det er klart, at man ville kunne risikere, at en zoogæst smed et inficeret stykke pålæg ind til vores grise, men vi oplever heldigvis meget sjældent, at folk fodrer dyrene, og når det sker, er det typisk med afbrækkede grene, siger han.

Han fortæller, at for Zoologisk Have i København er det også værd at bemærke, at man p.t. kun har tre dyr af svineslægten – alle tamsvin – og at der er meget langt til nærmeste reelle besætning.

Til Effektivt Landbrug torsdag lød det fra svineproducent Martin Boe Madsen, der havde været i en zoologisk have i Blåvand, at han er bekymret for grisene i landets zoologiske haver.

- Jeg bliver lidt forarget over, at når vi gør så meget med grænsehegn, skyder vildsvin og det ene og andet, og så kan der komme tyske turister herop og kan fodre sådan en orne der. Der hopper min kæde af. Og uanset at der står noget, så er det jo heller ikke alle, der læser det, sagde Martin Boe Madsen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Skadevoldere kan lure i frøgræs

- Nogle skadevoldere kan være aktive længe i efteråret. Og nogle kan fortsætte deres aktivitet helt frem i foråret. Det kan for eksempel være aksløberens larve eller larver af græsmøl, påpeger Kenneth Svensson fra VKST.

Efterlyser idéer til ny teknologi

Miljøstyrelsen efterlyser ideer til projekter i Partnerskab om sprøjte- og præcisionsteknologi for perioden 2021-22. Man kan deltage i online-møder og høre om muligheder for at søge medfinansiering.

Flere byrder i branchen

- Jeg er på stående fod langt mere bekymret for corona, end jeg er for afrikansk svinepest i Tyskland, lød det fra sektordirektøren for Seges Svineproduktion på et møde i denne uge.

Der er dømt prisfald på el købt på spotmarkedet

Der er flere forhold, der taler for, at elprisen vil falde, vurderer handelsrådgivningsfirmaet AgroMarkets i en analyse.

DanBred udvider i Danmark

DanBred udbygger sit netværk af opformeringsbesætninger med høj sundhedsstatus til eksport.

Regeringen holder fast i massivt efterafgrødekrav

Igen til næste år skal landmænd reducere kvælstofudledningen med 3.500 tons, hvilket svarer til over 370.000 hektar målrettede efterafgrøder. Det møder kritik fra BL-direktør.
Side 1 af 1930 (38587 artikler)Prev1234567192819291930Next