bannerPos

Svarer igen på opfordring om aflivningsstop: - Dybt, dybt, dybt uansvarligt

- Folkesundheden må gå forrest, og den smitterisiko, der er her, kan vi simpelthen ikke sidde overhørig – og det håber jeg heller ikke, Venstre vil, sagde fødevareminister Mogens Jensen (S) på et samråd onsdag,

AF: DANIEL BARBER

JOURNALIST
28-10-2020 16:30
Til et samråd i Folketinget svarede Mogens Jensen igen på den kritik, Venstres landbrugs- og fødevareordfører Erling Bonnesen rettede, efter det tirsdag blev offentliggjort, at blot fire corona-tilfælde uden for branchen kan føres tilbage til mink.

På et samråd i Folketinget onsdag rettede Venstres landbrugs- og fødevareordfører Erling Bonnesen kritik mod regeringens aflivningsstrategi for mink, efter det tirsdag blev offentliggjort, at blot fire corona-tilfælde udenfor branchen kan føres tilbage til mink. 

- Når vi i ministerens eget svar kan se, at der kun er fire mennesker i hele Danmark uden for minksektoren, der er smittet med minkvarianten af Covid-19, så må vi konstatere, at regeringens strategi på området er slået fejl. Det må stoppe, lød opfordringen fra Erling Bonnesen.

Men den udmelding giver fødevareministeren ikke meget for:

- Jeg opfatter det som dybt, dybt, dybt uansvarligt. Her handler det om – uanset hvad – at folkesundheden må gå forrest, og den smitterisiko, der er her, kan vi simpelthen ikke sidde overhørig – og det håber jeg heller ikke, Venstre vil, sagde han, og tilføjede:

- Erling Bonnesen siger, at »i stedet for at snakke, skal vi handle«. Men han må også forstå, at det er nødvendigt, når vi har så store punkter her, hvor der ikke er konkret viden om, hvad der foregår, at vi tillader, at myndigheder snakker sammen, så vi som politikere får det bedst mulige grundlag at tage stilling til det her på. Men det kræver altså en snak.

Fastholder strategi

Under samrådet berettede Mogens Jensen om, at Covid-19 i mink ikke kun er et problem på minkfarmene, men at det også udgør »en alvorlig trussel mod samfundet som helhed«. På baggrund af, at der fortsat sker spredning af virus mellem mennesker og mink, er strategien i den aktuelle situation således fortsat at aflive smittede minkbesætninger samt besætninger i 7,8 kilometer-zonen, slog ministeren fast.

- Der er derfor blevet mobiliseret meget store ressourcer ind til at øge aflivningskapaciteten, og vi er ved for alvor at kunne gennemføre aflivningen af de berørte besætninger. Det kan dog blive nødvendigt at ændre tilgangen, hvis der kommer ny viden eller nye tiltag, som kan vise sig at være lige så effektive til at bremse smitten af Covid-19 i mink, lød det fra ministeren.

Han tilføjede i den forbindelse, at regeringens aflivningsstrategi beror på analyser og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne.

- Det er den bedste faglige vurdering vi har, og det er den, vi har rettet os efter. Jeg har selvfølgelig godt set, at mange har andre holdninger til det, og mener, at de er klogere end veterinærmyndighederne, og det kan også godt være, at de er det. Men jeg har kun ét sted at lytte, og det er til sundhedsmyndighederne. 

Vil ikke afvikle branchen

Samrådet var indkaldt af Carl Valentin fra Socialistisk Folkeparti, der ønskede at få afklaret, hvad regeringens fremadrettede strategi for bekæmpelsen af smittespredningen på minkfarmene var. 

Samtidigt ønskede han svar på, om der var udsigt til, at regeringen ville afvikle den danske pelsindustri med rationalet om, at den udgør en smitterisiko for mennesker, at den er under økonomisk pres og af etiske årsager. Men det er der ikke udsigt til, hvis man spørger Mogens Jensen.

- Der er tale om en stor produktion med en betydelig følgeindustri, og et forbud mod minkavl vil ikke kun ramme den enkelte pelsdyravler, men også få store, negative samfundsøkonomiske konsekvenser. Så samlet set har regeringen på den baggrund ikke aktuelle planer om at forbyde minkavl i Danmark, fastslog ministeren.

Onsdag var otte yderligere minkfarme bekræftet smittet med Covid-19. Således er der i alt 166 minkfarme smittet, hvoraf 32 er blevet aflivet. 20 minkfarme er stadig under mistanke.

daniel@agrinews.dk
telefon +45 24 64 58 55

- Jeg har fuld tillid til Rigspolitichefen

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ved ikke, hvordan Rigspolitiet forud for udarbejdelse af omstridt »actioncard« fik forståelsen af, at nødvendig lovhjemmel til at aflive mink uden for smittezoner »ville foreligge inden for kort tid«.

Tomme bygninger i fokus ved mink-møde

Der var flere spørgsmål end svar, da en række tidligere minkavlere var samlet til informationsmøde ved Sagro i Herning tirsdag aften. Her blev der blandt andet sat fokus på de bygninger, som nu står tomme.

Svinenoteringen stiger med 20 øre

Efter en måned med faldende notering på slagtesvin går det nu den anden vej. Danish Crown melder, at noteringen stiger med 20 øre til 9,50 kroner, mens noteringen på søer er uændret 4,80 kroner.

EuroTier afholdes digitalt til februar

På et digitalt pressemøde torsdag blev sløret løftet for, hvordan EuroTier skal afholdes fra 9. til 12. februar næste år.

Biogasanlæg opføres under protester

En række beboere i den lille by Kværs ved Gråsten har klaget over oprettelsen af et nyt biogasanlæg i byen. Trods påstand om opsættende virkning i en skrivelse til Planklagenævnet er det første spadestik til anlægget blevet taget.

- Det er helt urimeligt

Der er endnu ikke forhandlet en aftale på plads om erstatning for minkaflivninger, og det er begyndt at presse minkavlerne. Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, kalder situationen helt urimelig.

Jordbæravl på topplan

Systematik, forudseenhed samt fagligt højt niveau er udgangspunktet for at lykkes som jordbæravler. Ægteparret Jytte og Peder Mikkelsen fra Vestfyn har 25 års erfaring og høster gode udbytter.

Rigspolitiet kendte til manglede lovhjemmel før omstridte opkald til minkavlere

Rigspolitiet vidste godt, at der ikke var lovhjemmel til minkaflivningerne, før de foretog opkald til minkavlerne med instrukser.

Øget risiko for fugleinfluenza ved samhandel

Fødevarestyrelsen vurderer, at risikoen for smitte med højpatogen fugleinfluenza ved samhandel med fjerkræ er øget. Derfor vil styrelsen nu tjekke rengøringen og desinfektionen af fjerkræbiler, der bruges til at transportere fjerkræ.

Første land godkender salg af kød fra laboratorie

Singapore tillader nu som det første land i verden salg af kød dyrket i laboratorium.
Side 1 af 1989 (39765 artikler)Prev1234567198719881989Next