bannerPos

Vedligeholdte dræn øger udbyttet

Troels Toft, sektordirektør for planter, Seges talte til Plantekongressens åbning blandt andet om vigtigheden af at få drænet markerne. Forsøg har vist udbyttetab på 31 procent alene på grund af dårlig dræning.

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
15-01-2020 10:58
Syvårige forsøg har vist, at udbyttet øges med op til 31 procent ved gode drænforhold. Plantedirektør Troels Toft slog et slag på Plantekongressens første dag for god dræning og bad landmændene være opmærksomme på drænenes store betydning for god plantevækst.

- Når man ser alt vandet på markerne lige nu, kan man da godt få den tanke, om vedligeholdelsen af drænene er god nok, sagde sektordirektør for planter, Troels Toft, da årets Plantekongres åbnede i går tirsdag.

Han fastslog, at det er vigtigt, at drænene vedligeholdes, og at forsøg ved Tokkerup på Sjælland viser et udbyttetab på hele 31 procent ved manglende god dræning, trods ingen umiddelbare synlige problemer i afgrøden ved høst.

- Det er megavigtigt at få drænene vedligeholdt. Det seneste ekspertskøn er, at der på den høje jord drænes på under halvdelen af den jord, hvor der reelt er et behov. Samtidig betyder større og tungere maskiner udfordringer for vores gamle, øverligt liggende dræn, sagde Troels Toft og henviste til nye forsøg, der synliggør god drænings betydning.

Dybdegående forsøg

- Det er første gang siden 1950’erne, at der er blevet lavet forsøg og et så dybdegående arbejde på at kvantificere, hvad dårlig dræning egentlig betyder for udbyttet og for plantevæksten.

Alle forsøgene har ifølge plantedirektøren vist, at dårlig dræning medfører lavere udbytter, selv i 2018, der som de fleste husker, var et tørt år.

- I ingen af de syv år forsøget har varet, har der været synlige, visuelle tegn på udbyttetab i afgrøderne, trods tab helt op på 31 procent.

- Forsøget har ligeledes vist, at ekstra kvælstof ikke kan kompensere for dårlige drænsystemer. Det er da tankevækkende, lød det fra Troels Toft, der understregede, at vandet skal kunne komme væk fra vores marker.

Vigtige vedligeholdte vandløb

Når landet er ført væk fra markerne, er det vigtigt, at vandløbene også kan aflede vandet videre ud.

- Det betyder, at de skal vedligeholdes, og her er forskellen kommunerne imellem stor, sagde han.

Siden 1870 er nedbøren steget med 130 millimeter, og vandstanden er ifølge Geus stigende og er steget med cirka en meter i gennemsnit over hele landet.

- Vi venter stadig på en monitering af den næsten 40 år gamle vandløbslov, så de stigende vandmængder kan håndteres. Den gældende lov er fra 1982, og der var der ingen speciel fokus på klimaforandringerne. Det er vigtigt, at den nye lov giver hjemmel til at rydde op, hvis det er sådan, at kommunen har forsømt vedligeholdelse, sagde Troels Toft.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 21 97 57

Kom med Effektivt Landbrug til Japan

Oplev besøg hos japanske landmænd sammen med andre danske landmandskolleger. Oplev ved selvsyn ét af de vigtigste højværdimarkeder for danske landbrugsprodukter på en studietur sidst i juni.

Landbrugseksporten til Japan kan tæt på fordobles de kommende år

For præcis et år siden startede den nye frihandelsaftale mellem Japan og EU. Med den aftale ser Landbrug & Fødevarer et særligt stort potentiale for kraftig at øge eksporten af grisekød, mejeriprodukter og ingredienser, da aftalen stort set fjerner al told de kommende 10-15 år.

Udbyttet skal måles i årets grovfoderhøst

Mere og bedre viden om dine udbytter er vejen til at forbedre dem, mener Seges.

Tysk slagtesvinenotering stiger

Spændingen stiger på det tyske slagtesvinemarked. På den ene side er udbuddet lille, og tyske omsættere kæmper om slagteklare grise. På den anden side mangler der stadigvæk prispositive impulser både på kødmarkedet i Europa og i tredjelandene.

- Vi er de rigtige landmænd

Både folketingsmedlemmer og medierne er ved at få øjnene op for foreningens argumenter. Det kniber mere med regeringerne, mener BL-toppen, der på foreningens generalforsamling onsdag eftermiddag prikker til »de talende jakkesæt på Axelborg«.
Side 1 af 1780 (35582 artikler)Prev1234567177817791780Next