bannerPos

Situationen er kritisk blandt økologiske planteavlere

Peter Mejnertsen, afdelingschef for LMO Økologi vil gerne, at de økologiske producenter står sammen og finder nye veje. Fotos: Henriette Lemvig

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
07-09-2019 08:39
LMO Økologi, Seges og grovvareselskaberne samlede tirsdag omkring 50 økologiske planteavlere til møde om markedssituationen. En situation, der kunne have været mere opløftende.

Tirsdag afholdt LMO Økologi, Seges og grovvareselskaberne møde for økologiske planteavlere med fokus på den aktuelle markedssituation.

Sammen satte de ord på, hvilke afgrøder der efterspørges fremadrettet og vurderede balancen i markedet mellem producerede og solgte varer, samt efterspørgslen på specifikke afgrøder i 2020.

- I skal forbedre jer. Ikke fordi I er dårlige, men fordi det er sådan, tiden er

Peter Mejnertsen, afdelingsleder LMO Økologi

Afdelingschef for LMO Økologi, Peter Mejnertsen, slog fast, at der er kommet mange nye økologer til de senere år. Sammenholdt med, at andelen af økologiske husdyrproducenter er faldet, øger det risikoen for, at der produceres for meget foderkorn på arealerne.

Lyt til branchen

- Vi er i et nichemarked. Det er vigtigt, at man lytter til, hvad det er branchen efterspørger og overvejer, om der er noget andet, end lige det mest gængse, man kan producere, sagde han og henviste til de store arealer med økologisk rug.

- I dag skal man sige: Hvad kan jeg leve med at tjene, og hvordan kommer jeg derhen? Hvad passer til mit landbrug, lød det fra afdelingschefen, der kalder situationen kritisk.

Peter Mejnertsen fastslog, at det er vigtigt, at der tales sammen producenterne indbyrdes.

- En del kvægejendomme lider eksempelvis af kløvergræstræthed. Måske var det en ide, at en planteavler passede kvier for kvægbruget og fik mere kløvergræs ind i sædskiftet og på den måde øgede proteinindholdet i salgsafgrøderne.

Stå sammen

- Og så skal I stå sammen. I skal forbedre jer. Ikke fordi I er dårlige, men fordi det er sådan, tiden er. Det er en fælles opgave at holde hinanden skarpe. Det er en fælles opgave at finde nye veje.

- Hvad skal der for eksempel til for, at vi kan fylde et skib med økologisk havre og sende det til USA?

- Jeg giver gerne kagen et par gange for, at vi får sat os sammen – landmænd og grovvareselskaber – og finder en løsning, lød den afsluttede bemærkning fra Peter Mejnertsen.

 

henriette@effektivtlandbrug.dk

Kommunal spildevandsudledning er vigtigt skyts i BNBO-retsopgør

De kommunale udledninger af milliarder af liter urenset spildevand direkte til det danske vandmiljø, leverer ifølge advokat Hans Sønderby Christensen en vigtig pind til BNBO'er og kommunale indsatsplaners »ligkiste«.

Kompensation kan redde minkavlere

Myndighedernes økonomiske corona-hjælpepakke, som mange minkavlere nyder godt af, kan være lige præcis den redningsplanke, der skal til, fortæller rådgiver.

Ukrainsk afgrødeproduktion opskrives

Den ukrainske afgrødehøst opskrives nu, efter en periode med gunstige vejrforhold. Ukraine er blandt verdens største eksportører af afgrøder, og derfor er det endnu en prissvag faktor, vi står overfor på afgrødemarkedet her i Europa.

Angreb af havreål i vårsæd

De første angreb af havrecystenematoder i havre er konstateret.

Mønsterbrug i Cuba viser vejen frem

Socialistiske Cuba tillader privat foretagsomhed, så landmændene kan sælge 20 procent af deres produktion selv. Resten købes af staten til fastsat pris. Det giver muligheder for blandt andre Fernando Funes-Monzote, der arbejder på at få flere i gang med en lønsom produktion.

Soja rydder skov, men det gør halvdelen af supermarkedets produkter også

Diskussionen om bæredygtigheden af soja stikker dybere end Danmarks grisestalde. Den handler om det globale fødevaresystem, som vi alle er en del af, og alle har ansvar for at ændre.

Overborgmester aflyser planlagt udledning til Øresund

Først blev de planlagte udledninger af 290.000 kubikmeter spildevand til Øresund rykket til efteråret. Nu er de blevet endelig aflyst. Forsyningsselskab arbejder på at finde alternative løsninger.

Ekstra penge til at opspore jordforureninger

- Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S), der nu sætter ind for at finde 50 til 100 af dem.
Side 1 af 1852 (37022 artikler)Prev1234567185018511852Next