bannerPos

Økonomi i økologi

I disse dage tages roerne op hos de ca. 30 danske økologiske sukkerroedyrkere, hvorefter de køres til Nordic Sugars fabrik ved Nykøbing Falster, hvor de bliver bearbejdet på under én uge. Landmændene, som dyrker økologiske sukkerroer, kommer fra Fyn, Sjælland, Lolland og Falster. FOTOS: Martin Stoltenberg, SEGES

AF: MAJBRITT CHRISTENSEN

FAGJOURNALIST
05-10-2019 13:17
Arealet med økologiske sukkerroer er mere end fordoblet på kun et år og dette års høst ser ud til at slå de to foregående.

For bare ét år siden var det ikke muligt at købe dansk økologisk sukker i butikkerne. Det er nemlig blot tredje år, man har høstet økologiske sukkerroer i Danmark, og alt tyder på, at dette års høst kommer til at slå de foregående to.

- Rent økonomisk kan økologisk sukkerroeproduktion blive en god forretning for dyrkerne, da afregningsprisen er over tre gange så høj som for konventionelle dyrkere, fortæller Casper Laursen, Seges Innovation Økologi, der er en af projektpartnerne i udviklingsprojektet, der begyndte i 2017, med det mål at fremme økologisk sukkerproduktion i Danmark.

Nordic Sugar valgte dengang at lave en ny produktionslinje til økologiske sukkerroer, så danskerne fremover kan købe dansk økologisk sukker.

De nyhøstede økologiske sukkerroer vil de følgende uger blive bearbejdet hos Nordic Sugar, og sukkeret vil være at finde i butikkerne fra 2020.

Ukrudt en udfordring

- Det er ikke nemt at dyrke økologiske sukkerroer i Danmark, da de er meget følsomme over for ukrudt. Derfor har vi i projektet haft særlig fokus på, hvordan dyrkerne har kunnet bruge nye metoder til at bekæmpe ukrudtet, uddyber Casper Laursen.

I udviklingsprojektet følger man dyrkernes forsøg med robotlugning og hjemmebyggede lugevogne, ligesom der er forsøg med ukrudtsbrænding, strigling, radrensning, placering af organiske gødninger og forskellige roesorter.

- Det ser ud til, at det er lykkedes rigtig godt for mange af dyrkerne, da årets udbytte tegner til at blive rigtig flot, påpeger Casper Laursen.

Vil skubbe til udviklingen

- Vi vil gerne være med til at skubbe udviklingen således, at nuværende konventionelle sukkerroedyrkere kan omlægge deres produktion til økologisk. Samtidig skal nuværende økologer også kunne dyrke sukkerroer, fortæller Casper Laursen.

I de få år projektet har kørt, er arealet med økologiske sukkerroemarker steget fra 190 hektar i 2018 til 450 hektar i år, og det har været et af målene i projektet. Projektets næste mål er, at der i år 2022 dyrkes 1.500 hektar med økologiske sukkerroer i Danmark.

Højværdiafgrøde

- Det efterspørges hos forbrugerne, at danske landmænd satser mere på højværdiafgrøder fremfor bulk. Og vi hører jo også fra landmændene, at de trods det hårde arbejde med at holde ukrudtet nede, glæder sig over afregningsprisen for de økologiske sukkerroer, fastslår Casper Laursen. 

Ifølge deltagerne i udviklingsprojektet er økologiske sukkerroer et godt eksempel på en højværdiafgrøde, der ligger helt i tråd med den stigende efterspørgsel, de danske forbrugere har til lokalt-producerede økologiske fødevarer.

Deltagere i udviklingsprojektet

  • Nordic Sugar
  • Nordic Beet Research (NBR)
  • Seges Økologi Innovation
  • Mertz A/S
  • F. Poulsen Engineering
  • Aarhus Universitet
  • Økologisk Vkst

Forsøget har indtil videre vist, at økologiske sukkerroer er en højværdiafgrøde, for de landmænd, som har været opmærksomme og dygtige til at dyrke roerne.

Dyrt at komme i gang

Landmand Nick Ziegler, Hyldagergaard ved Roskilde, har i år haft 40 hektar med økologiske sukkerroer. Han har haft udfordringer de første sæsoner.

- Det er en svær produktionsform, og det har kostet mange penge i opstarten, siden vi begyndte for tre år siden, fortæller han.

- Til forskel fra en almindelig kornmark, skal man være 100 procent over en mark med økologiske sukkerroer, for at de ikke går til.

Nick Ziegler blev nødt til at harve en større del af roerne op i maj måned, da ukrudtet havde fået overtaget, og så måtte han starte forfra. Trods anstrengelserne forventer han, at der også i fremtiden vil være økologiske sukkerroer på Hyldagergaard.

- Det ser ud til at blive et udmærket udbytte i år, og vi har fået styr på ukrudtsbekæmpelsen med blandt andet lugerobot, blindharvning og selvfølgelig manuelt, hvor vi selv luger mellem roerne.

Afregningsprisen må ikke blive lavere

Også Morten Helsted, Duesminde ved Rødby, der i 2017 omlagde sit landbrug til økologi, har planer om at tage mindst et år mere med de økologiske sukkerroer. Han understreger, at afregningsprisen ikke må blive lavere, end den er i dag.

Økonomi

Dækningsbidrag II pr. hektar viser en pris på 8.200 kr.

Det kan ifølge udviklingsgruppen hæves til 20.000 kr. pr. hektar, hvis de rette omstændigheder er til stede.

Udbytterne har varieret fra landmand til landmand, men de bedste marker har i 2018 givet 58,7 ton rene roer pr. hektar og et sukkerindhold på gennemsnitligt 16,6 procent.

Det nærmer sig med små skridt konventionelle udbytter, og giver et meget tilfredsstillende dækningsbidrag.

Man afventer stadig tallene fra 2019.

FOTOS: Martin Stoltenberg, SEGES

 

 

- Det har været en god oplevelse for os i år med de økologiske sukkerroer. Sidste år havde vi problemer med lus, som var hårde ved roerne, men det har ikke været tilfældet i år.

- Den store udfordring er ukrudtsbekæmpelse, og det har vi efterhånden fundet opskriften på. Det handler om god forberedelse af såbed, maskinel lugning og så håndlugning, hvor vi har 15 personer i gang ad gangen på vores hjemmebyggede luge-vogne, forklarer Morten Helsted.

Han er indstillet på at lægge ekstra ressourcer i dyrkningen af de økologiske sukkerroer, som er at betragte som en specialafgrøde, så længe der er en økonomisk gevinst, som står mål med det store arbejde, og især risiciene der ligger i den store variation, der kan være i udbyttet fra år til år.

mrc

1900 droppet som referenceår: - De får et direktivproblem

Fra Seges påpeger man forud for eksperthøring i næste uge, at det strider mod EU’s vandrammedirektiv at droppe år 1900 som referenceår for klorofyl, mens man fastholder år 1900 som referenceåret for udbredelsen af ålegræs.

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1850 (36982 artikler)Prev1234567184818491850Next