bannerPos

Nye regler øger risiko for rapsjordloppeangreb

Spæde rapsplanter med gnav af voksne rapsjordlopper.
08-08-2019 06:57
De første landmænd er nu så småt i gang med at så vinterraps. I år skal man være særligt opmærksom på forekomst af rapsjordlopper, vurderer Irene Skovby Rasmussen, planteavlskonsulent hos VKST.

For de planteavlere, der har fået høsten i hus af vårbyg og hvede, er de første nu, relativt tidligt i forhold til normalen, gået i gang med at etablere vinterraps.

Af hensyn til bierne er brug af bejdsemidler indeholdende neonikotinoider ikke længere tilladt. Derfor er rapsen ikke effektivt beskyttet mod angreb af rapsjordlopper og der skal holdes særligt øje med forekomsten af gnavskader og voksne rapsjordlopper, fortæller Irene Skovby Rasmussen, planteavlskonsulent hos VKST.

Både larver og voksne biller kan gøre skade

I fremspiringsfasen kan de voksne biller, ved kraftige angreb, gøre så stor skade, at omsåning kan blive nødvendig. Gnavskaderne ses som små regelmæssige huller i bladfladen, til forskel fra sneglegnav, der vil være mere uregelmæssige og findes i bladkanten.

Rapsjordloppelarverne angriber stængler og bladstilke, og disse angreb kan gå ud over væksten, men skaderne vil her først kunne ses om foråret, uddyber Irene Skovby Rasmussen.

Angreb kan hurtigt udvikle sig voldsomt

Allerede på få dage kan et angreb fra rapsjordlopper udvikle sig voldsomt med tab til følge. Derfor er det en god idé at holde markerne under tæt observation, så der kan sættes ind med bekæmpelse.

Det kan enten ske omkring fremspiring mod de voksne rapsjordlopper eller fra løvbladsstadie 4-5 og indtil midten af oktober mod larver.

Her anbefaler Irene Skovby Rasmussen, at man anvender Karate og Kaiso Sorbie fremfor Mavrik, da effekten af sidstnævnte har været lavere mod rapsjordloppelarver i Landsforsøgene 2016-17.

mrc

Godt med endnu en spiller på markedet

Økologikonsulent Helge Lund, KHL, ser positivt på de nye muligheder, udviklingen af planteprotein giver danske økologiske landmænd og glæder sig over en ekstra mulighed for afsætning.

Roundup er et fornuftigt valg for både mennesker og miljø

Også uden for landbrugets kredse undrer man sig over debatten om glyphosat. - Påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab, skriver læge Ida Donkin i denne uge i Berlingske.

Generationsskifte er komplekst og kræver planlægning i god tid

Generationsskifte er et omdiskuteret emne i landbruget, og der findes mange forskellige konstellationer og løsninger. Det er erfaringen i SLF – Sønderjysk Landboforening.

Landbrugets generationsskifte kræver nytænkning

Vi skal tænke ud af boksen, hvis vi skal have generationsskiftet i landbruget til at lykkes, siger Danske Banks landbrugschef Pernille Stenstrup Christiansen.

Stor efterspørgsel på mekaniske maskiner

Der er stigende efterspørgsel på mekaniske maskiner i forbindelse med et måske kommende glyphosatforbud i Europa. Det engelske Bomford Turner-brand mærker effekten.

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.
Side 1 af 1747 (34936 artikler)Prev1234567174517461747Next