bannerPos

Ny skadevolder får økologer til at så vårhvede i november

Angreb af bygfluens larve i vårhvede i 2019. Angrebene giver uens højde og mange små, forkortede aks. En tidlig såning i november mindsker angrebene markant. Foto: VKST
28-05-2020 10:32

Bygfluens larve har de seneste år taget 30 procent af udbyttet i vårhvede. Derfor eksperimenterer økologer nu med at så vårhveden i november, hvilket ser ud til at give flere fordele i økologisk planteavl.

Ved at så vårhvede i slutningen af oktober og november, får man en afgrøde, som når at sætte rødder og blade inden vinteren. Den er dermed klar til at give den gas i foråret og nå foran ukrudtet.

Når der rodes i jorden i det sene efterår, er der ikke meget ukrudt, som spirer. Samtidig busker vårhveden sig også mere, når den er sået i efteråret. Flere steder er de efterårssået vårhvedemarker klart renere end de forårssået.  Man kan altså forvandle den ellers meget åbne og konkurrencesvage vårhvede til en afgrøde, som dækker mere, og er foran ukrudtet.

Vårhvede sået i november er længere fremme, når bygfluen svirrer. De bliver derfor ikke angrebet lige så meget, som vårsået hvede. Det er en kæmpe fordel, når der ses flere og flere angreb i vårhveden. 

Dyrkes til brød

Vårhvede dyrkes til brød, da man i vårhvedesorterne som regel opnår en bedre kvalitet end i vinterhveden. Det er håbet, at man ved at så den i november, kan tilføje 1-2 ton ekstra til udbyttet og samtidig bevare den høje brødkvalitet. En sidegevinst er en tidligere høst, som ellers kan være sen i vårhvede. En udbyttestigning kan fortynde proteinet og dermed sænke kvaliteten af kornet. 

Det svære er at ramme det rigtige såtidspunkt, hvor overvintring og en god fremspiring sikres. Man skal så vårhveden så sent, at den bliver bremset af kulden og ikke strækker sig. Strækker hveden sig inden vinter, risikeres udvintring. Den største udfordring er dog at så i slutningen af oktober/november, hvor vejret ofte er vådt, og jorden er vandmættet. Der må ikke gås på kompromis med såbedet og sammenpakning af jorden. Kommer den rette dag ikke, så vent til foråret. Man skal være vågen og kommer den rigtige dag, så er det bare ud at så.

hl

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next