bannerPos

No till giver senere såning af vårafgrøder

Mogens Hansen har lang tids erfaring som driftsleder på Lynggård. I baggrunden ses den Claas Lexion 790 mejetærsker, der hører til maskinparken på gården.

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
29-05-2020 21:00
På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

På Lynggaard driver man et markbrug på 880 hektar i samarbejde med gårdens svineproduktion på 1.900 søer med salg af smågrise samt et større biogasanlæg.

- Jeg nøjes med at tage mig af markbruget, siger Mogens Hansen, som er en mangeårig og meget erfaren driftsleder på den sydsjællandske gård nær Præstø.

Svinestalden køber al kornet fra hvede- og vårbygmarkerne. Desuden dyrkes vinterraps, sukkerroer og rødsvingel samt 100 hektar med hestebønner til fremavl.

Kold jord med no till

Stort set alle marker på Lynggaard dyrkes med no till og minimal jordbehandling.

- Vi købte sidste år en John Deere 750A skiveskær-såmaskine, der nu klarer al såarbejde ofte direkte i stub eller nedvisnet efterafgrøde.

Mogens Hansen har blandt andet sået vinterraps direkte i nedvisnet rødsvingel.

- Udfordringen ligger imidlertid i vårafgrøderne, slår han fast.

- Den uberørte jord om foråret er længe om at blive varm, så med no till kommer vi let 14 dage bagud med at så om foråret. Desuden ligger den snittede halm på jordoverfladen og gør den hvid, så den ikke samler solens varme, som sort jord gør.

- Derfor mister vi noget på forhånd med senere såning. Om det betyder noget, er vi spændt på at til høst.

Sen frost i år

Efter sukkerroerne sås der vårbyg i pløjet jord. Det kan derfor sammenlignes med den no till-dyrkede vårbyg.

- Vi har også vårbyg sået i let opharvet jord efter sukkerroer. Det spirede hurtigere og er foran den no till-såede vårbyg.

Men hvad er koden til at undgå den kolde forårsjord og 14 dage senere såning?

- Måske en efterårsharvning? Men efterafgrøderne skal gerne stå til nedvisning med glyphosat i december. På det tidspunkt er saftstrømmen i ukrudtsgræsserne nedadgående, og det giver bedre virkning af glyphosaten, påpeger Mogens Hansen.

Lynggaard ligger tæt på havet, men har lave jorde, der ofte er kolde i foråret.

- Særligt i år har vi haft en del sen frost. Vårbyg og hestebønner har tydeligt været svedet af nattefrost.

Hestebønner på de pløjede nabomarker er også omkring fem centimeter højere i år.

Sparer arbejdskraft

Forventeligt udligner den sene såning sig frem mod høst, hvis vækstsæsonen bliver fornuftig med passende nedbør.

- Og måske får vi fordel af bedre fugt i den uberørte jord hen mod høst, vurderer Mogens Hansen, som på grund af no till-dyrkningen klare markarbejdet med en fast mand plus en elev. Og et par ekstra i høst.

- Vi har maskinstation til at klare gylleudlægningen fra svinestaldene.

- Og al markarbejde klares på 36 meter i faste kørespor og med gps-styring, som vi har brugt i snart mange år, slutter Mogens Hansen.

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next