bannerPos

15 såmaskiner dyster i Kolding

Til sådysten fremviser Horsch blandt andet en såmaskine med SingularSystem »Enkornssåning«.

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
10-09-2019 09:35
En bred og farverig maskindemonstration, lover Kolding Herreds Landbrugsforening, når de torsdag inviterer til sådyst med mulighed for at se 15 såmaskiner i aktion.

På torsdag den 12. september fra klokken 9.45 til 15 fremviser Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) og en lang række maskinimportører 15 topmoderne såmaskiner fordelt på 13 forskellige mærker.

- Det bliver en af årets største, bredeste og mest farverige maskindemonstrationer, hvor såmaskinerne dyster mod hinanden og fremhæver, hvad den enkelte maskine især er god til, siger chefkonsulent Anders Smedemand Musse.

Det unikke ved sådysten er, ifølge Anders Smedmand Musse, at ni maskiner sår på den ene side af vejen direkte i frøgræsstubben (no till), mens der på den modsatte side etableres hvede i pløjet jord med syv såmaskiner.

- Blandt andet kommer Horsch med deres enkornssåmaskine, hvor vi vil så ned til 40 kilo udsæd pr. hektar, og jeg kan næsten allerede nu love, at der kommer nogle perfekte merudbytter, fortæller Anders Smedemand Musse, der ser et kæmpepotentiale i denne etableringsform, og lover, at det bliver en dag med fuld gas, hvor der udover fokus på såbedskvalitet og etablering også registreres brændstofforbrug.

- Den viden kan vi bruge til optimering af bedriftens økonomi, samt til en generel betragtning om landbrugets klimabelastning. Et område KHL sætter fokus på ved en senere lejlighed, lyder det fra chefkonsulenten.

Bred demonstration

Anders Smedemand Musse uddyber tankerne bag sådysten:

- En klassisk maskindemonstration er typisk enten rød, grøn eller blå. Denne demonstration er unik ved dens bredde. Det svarer vel strengt taget til, at man jo også kun finder den bedste rødvin ved at smage forskellige slags vin til det samme arrangement, lyder det fra chefkonsulenten.

- Mit mål er, at landmanden skal finde den maskine, han tror på er fremtiden for hans bedrift. Jeg ved udmærket godt, at det er to vidt forskellige dyrkningssystemer, vi viser frem, men ingen har endnu taget skade af at udvide deres horisont, siger Anders Smedemand Musse med et glimt i øjet og appellerer til, at der tænkes i samarbejde.

- Hvorfor ikke lade maskinstationen varetage nogle opgaver fremadrettet som for eksempel at så hvede direkte i frø- eller rapsstubben, hvis det kan gøres bedre og billigere? Mange landmænd har jo allerede fundet ud af, at det forholder sig sådan ved etablering af vinterraps, siger han.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon 40 21 9 57

Deltagende såmaskiner:

Såmaskiner no till:

 • John Deere 750 A - 6 m
 • Horsch Avatar 6.16 SD - 6 m
 • Virkar Dynamic - 6 m
 • Weawing GD 6001T - 6 m
 • Sly Boss - 4 m
 • Claydon 3M Fert Drill - 3 m
 • Mzuri Pro - 4 m
 • Väderstad Rapid RD - 3 m
 • Multiva Combi 300 - 3 m

Såmaskiner pløjet jord

 • Horsch Pronto 4 DC PPF med SingularSystem »Enkornssåning« - 4 m
 • Kverneland U-drill 6000 - 6 m
 • Kuhn Espro 6000 RC - 6 m
 • Lemken Compact Solitair  9/400HD - 4 m
 • Väderstad Spirit ST 600C - 6 m
 • Väderstad Rapid RD 300C - 3 m
 • Amazone Centaya 4000 Super - 4 m

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.

Stor efterspørgsel på planteprotein

Den nystartede virksomhed Organic Plant Protein forventer at kunne aftage dansk avlede økologiske hestebønner og markærter til produktion af planteprotein allerede i 2021. Økologiske landmænd søges.

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Side 1 af 1747 (34930 artikler)Prev1234567174517461747Next