bannerPos

Bæredygtigt Landbrug: Der er ved at være hul igennem for mærkesagerne

Op mod 500 medlemmer af Bæredygtigt Landbrug deltog i generalforsamlingen, der markerede foreningens 10-årsjubilæum. Fotos: Flemming Erhard

AF: FLEMMING ERHARD

JOURNALIST
26-02-2020 21:03
Både folketingsmedlemmer og medier er ved at få øjnene op for foreningens argumenter. Det kniber mere med regeringerne, mener BL-toppen.

Her ti år efter stiftelsen er Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug ved at få lydhørhed blandt både folketingspolitikere, embedsmænd og medier.

Det er foreningens indtryk, lod næstformanden, Gustav Garth-Grüner, onsdag forstå under sin egen og formanden, Flemming Fuglede Jørgensens fælles beretning på den årlige generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens.

- Vi har i årets løb haft rigtig mange møder og konstruktive debatter med fornuftige medlemmer af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg samt andre politikere, sagde næstformanden. Vi har adskillige gange haft foretræde for Folketingets udvalg, og vi har sendt meget dokumentationsmateriale til både ministerier og folketing, sagde han om foreningens lobbyarbejde.

Vanskeligt

På generalforsamlingen var flere folketingspolitikere mødt op: Erling Bonnesen (V), Hans Christian Schmidt (V), Alex Vanopslagh (LA) og Lise Bech (DF).

- Vi arbejder med glæde sammen med jer, sagde han til de gæstende politikere på generalforsamlingen.

Hvad politikerne angår, havde næstformanden så noget af et forbehold:

- Vi må indrømme, at vi har haft det vanskeligt med de siddende ministre – først Venstres Jakob Ellemann-Jensen, siden Socialdemokratiets Mogens Jensen og Lea Wermelin.  Forholdet har været præget af, at alle de berørte ministre har trådt fagligheden og virkeligheden under fode, og de har ladet lovmøllen løbe stærkere og stærkere, sagde han.

Flemming Fuglede Jørgensen bemærkede om den siddende regering:

- Danmark er et landbrugsland, siger vores statsminister Mette Frederiksen til festlige lejligheder. Til daglig synes hun og hendes ministre nærmest at glemme, at også landbruget skal reguleres fagligt og juridisk korrekt, på baggrund af virkeligheden.

Imens glædede formanden sig over, at foreningens indvendinger mod myndighedernes regulering af landbruget vinder gehør.

Mere opmærksomme

- Vi ser, at den faglige linje, vi har fulgt nu igennem 10 år, bærer frugt. Vi bliver hørt i ministerielle grupper. Der står fagligt respekt om Bæredygtigt Landbrug. Den vej vil vi forfølge, så langt vi overhovedet kan, sagde formanden.

Næstformanden meldte om stigende gennemslagskraft i medierne.

- Vi kan dagligt læse i vores medieovervågning, at vi får omtale, og at mange af vores indlæg optages. Faktisk bliver vi omtalt i gennemsnit knap 10 gange om dagen. Både journaliststuderende og universitetsstuderende laver med jævne mellemrum opgaver om Bæredygtigt Landbrug – alene ud fra den præmis, at denne interesseorganisation har så stor gennemslagskraft i medierne. Det er da fantastisk, sagde han.

Inviteres

Næstformanden sagde, at Bæredygtigt Landbrug har formået at nuancere debatten især hvad angår pesticider,

- Pesticider opfattes ikke længere pr. automatik som noget negativt og med landbruget som syndebuk, sagde Gustav Garth-Grüner.

Foreningen inviteres også ofte i radio- og tv-debatter for at repræsentere erhvervet.

- I er rigtige landmænd og siger tingene lige ud. I modsætning til de der talende jakkesæt fra Axelborg, får vi at vide. Og tak for det – det er en kæmpe ros, sagde næstformanden til bifald fra salen.

Bæredygtigt Landbrug kom ud af 2019 med et overskud på 1.073.853 kroner. I 2018 var resultatet på 37.016 kroner. Egenkapitalen blev forbedret til 1.786.205 kroner fra 712.352 kroner i 2018.

flemming@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 20 36 79 50

Færre dødfødte med nyt overgangsfoder

- Faringerne forløber upåklageligt, og grisene er kæmpestore og levedygtige. Det kører bare. Driftsleder Lizette Pilegaard lægger ikke skjul på, at hun er tilfreds med effekten af et nyt overgangsfoder til søer, som Vestjyllands Andel har udviklet.

Den døde kat hopper en sidste gang

Aktierne har taget et pænt ryk op hen over ugen. Det er ikke et tegn til, at krisen er ovre. Det er blot en naturlig korrektion efter fire uger med voldsomme kursfald. Vi så det samme under finanskrisen. Her foretog aktierne også et pludseligt ryk op, inden det igen gik kraftigt ned. I trading kalder man det for en død kat, der hopper.

Forårsarbejde i Nordsjælland

Arresøgaard Maskinstation er i denne uge begyndt på såarbejdet. Første opgave var etablering af vårbyg isået forskellige companion crops direkte i stub.

Svineproducent: Tilsætningsstof giver mine søer en stabil brunst

Manglende brunst hos søerne blev en saga blot, da østjysk svineproducent begyndte at bruge fodertilsætningsmidlet Micro-Aid.

Vilofoss gør zinkløs foderløsning bedre

Der er en tydeligt sammenhæng mellem proteinniveau og risikoen for diarré, men samtidigt er protein også nødvendig for at opnå maksimal tilvækst. Den balance synes med LoZn-konceptet fundet hos Vilofoss.

Det rette silovalg sikrer bedriftens korn og foderstoffer

Optimal opbevaring af råvarer kræver planlægning og rigtigt valg af silo-leverandør, lyder det fra branchemand.
Side 1 af 1806 (36117 artikler)Prev1234567180418051806Next