bannerPos

Landboformand roser miljøminister

På en eller anden måde er det indtil nu lykkedes at få overbevist Danmarks Naturfredningsforening og lystfiskere om, at godt nok løber det over, men det betyder ikke noget, siger Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
19-09-2019 10:41
Miljøminister Lea Wermelin (S) får ros af landboformand Frede Lundgaard Madsen for at ville sikre bedre data for spildevand. Han undrer sig dog over, at ministeren så skråsikkert fastholder, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede kvælstofforurening.

Det er stærkt tiltrængt, at der nu kommer mere fokus på mængden af spildevand, som ender i det danske vandmiljø.

Det mener Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland, der roser miljøminister Lea Wermelin (S) for, at hun nu har lovet, at hun over for kommunerne vil indskærpe, at de skal indberette overløb fra rensningsanlæg til myndighederne. Samtidig vil hun sørge for, at indberetningen af overløb bliver standardiseret, så det sker på samme måde over hele landet.

Modelberegningerne, som bruges til at kortlægge miljøbelastningen af spildevand til vandmiljøet, skal også forbedres, har hun lovet. Den usikkerhed, der er på 150 til 200 procent ved modelberegningerne i dag er for høj, har ministeren slået fast.

- Jeg har gentagne gange i Grønt Råd (kommunalt forum, hvor repræsentanter fra forskellige organisationer drøfter grønne ideer og projekter, red.) spurgt ind til det her. Kommunerne ved jo præcist hvor mange steder, det løber over. Når man så spørger ind til, hvor mange kubikmeter der løber over, så lyder svaret, at det ved de ingenting om.

- Og på en eller anden måde er det indtil nu lykkedes at få overbevist Danmarks Naturfredningsforening og lystfiskere om, at godt nok løber det over, men det betyder ikke noget, siger Frede Lundgaard Madsen.

Kvier med toiletpapir

I et fælles debatindlæg hos Altinget, som Frede Lundgaard Madsen har skrevet sammen med to repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening og en lokal formand for en fiskeriforening i Silkeborg, bliver miljøministeren dog rost for nu at gøre noget ved problemet.

- Jeg har haft medlemmer, der har kunnet sende mig billeder af kvier, der går rundt med toiletpapir på benene. Og billeder af små bække og åer, hvor man kan se spildevandet fosse ud. Der er virkelig behov for, at vi får sat fokus på mængden, siger Frede Lundgaard Madsen.

Han understreger, at for ham handler det her ikke om, at han vil fjerne fokus fra landbruget.

- Det handler det for mig slet ikke om overhovedet. Det er spørgsmål om, hvorvidt vi som samfund får taget hånd om et problem. Derfor roser jeg miljøministeren for nu at gøre noget ved problemet, siger Frede Lundgaard Madsen.

Undrer sig

Som Effektivt Landbrug skrev i går, så fastholder ministeren dog stadigvæk – selvom hun erkendte, at hun ikke kender problemets omfang – at overløb af spildevand stadigvæk ikke er det store miljøproblem, når man kigger på kvælstof. Vurderingen fra ministeren er stadigvæk, at når det kommer til kvælstofforurening, så udgør spildevand stadigvæk kun 1 til 2 procent af den samlede forurening.

- Det undrer mig. Men så lad os da få de tal, der viser, at det ikke er et større problem. Jeg ved det ikke. Jeg kan dog bare konstatere, at vi ude i vandløbene kan se spildevandet løbe direkte ud, og jeg kan konstatere, at den måde, som vi får nedbør på i dag, er mere voldsom, når det kommer, siger Frede Lundgaard Madsen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.
Side 1 af 1850 (36981 artikler)Prev1234567184818491850Next