bannerPos

Landboformand roser miljøminister

På en eller anden måde er det indtil nu lykkedes at få overbevist Danmarks Naturfredningsforening og lystfiskere om, at godt nok løber det over, men det betyder ikke noget, siger Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland.

Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
19-09-2019 10:41
Miljøminister Lea Wermelin (S) får ros af landboformand Frede Lundgaard Madsen for at ville sikre bedre data for spildevand. Han undrer sig dog over, at ministeren så skråsikkert fastholder, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede kvælstofforurening.

Det er stærkt tiltrængt, at der nu kommer mere fokus på mængden af spildevand, som ender i det danske vandmiljø.

Det mener Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland, der roser miljøminister Lea Wermelin (S) for, at hun nu har lovet, at hun over for kommunerne vil indskærpe, at de skal indberette overløb fra rensningsanlæg til myndighederne. Samtidig vil hun sørge for, at indberetningen af overløb bliver standardiseret, så det sker på samme måde over hele landet.

Modelberegningerne, som bruges til at kortlægge miljøbelastningen af spildevand til vandmiljøet, skal også forbedres, har hun lovet. Den usikkerhed, der er på 150 til 200 procent ved modelberegningerne i dag er for høj, har ministeren slået fast.

- Jeg har gentagne gange i Grønt Råd (kommunalt forum, hvor repræsentanter fra forskellige organisationer drøfter grønne ideer og projekter, red.) spurgt ind til det her. Kommunerne ved jo præcist hvor mange steder, det løber over. Når man så spørger ind til, hvor mange kubikmeter der løber over, så lyder svaret, at det ved de ingenting om.

- Og på en eller anden måde er det indtil nu lykkedes at få overbevist Danmarks Naturfredningsforening og lystfiskere om, at godt nok løber det over, men det betyder ikke noget, siger Frede Lundgaard Madsen.

Kvier med toiletpapir

I et fælles debatindlæg hos Altinget, som Frede Lundgaard Madsen har skrevet sammen med to repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening og en lokal formand for en fiskeriforening i Silkeborg, bliver miljøministeren dog rost for nu at gøre noget ved problemet.

- Jeg har haft medlemmer, der har kunnet sende mig billeder af kvier, der går rundt med toiletpapir på benene. Og billeder af små bække og åer, hvor man kan se spildevandet fosse ud. Der er virkelig behov for, at vi får sat fokus på mængden, siger Frede Lundgaard Madsen.

Han understreger, at for ham handler det her ikke om, at han vil fjerne fokus fra landbruget.

- Det handler det for mig slet ikke om overhovedet. Det er spørgsmål om, hvorvidt vi som samfund får taget hånd om et problem. Derfor roser jeg miljøministeren for nu at gøre noget ved problemet, siger Frede Lundgaard Madsen.

Undrer sig

Som Effektivt Landbrug skrev i går, så fastholder ministeren dog stadigvæk – selvom hun erkendte, at hun ikke kender problemets omfang – at overløb af spildevand stadigvæk ikke er det store miljøproblem, når man kigger på kvælstof. Vurderingen fra ministeren er stadigvæk, at når det kommer til kvælstofforurening, så udgør spildevand stadigvæk kun 1 til 2 procent af den samlede forurening.

- Det undrer mig. Men så lad os da få de tal, der viser, at det ikke er et større problem. Jeg ved det ikke. Jeg kan dog bare konstatere, at vi ude i vandløbene kan se spildevandet løbe direkte ud, og jeg kan konstatere, at den måde, som vi får nedbør på i dag, er mere voldsom, når det kommer, siger Frede Lundgaard Madsen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Danish Crowns salg af Tulip Ltd helt på plads

Danish Crowns salg af britiske Tulip Ltd til det Nasdaq-noterede amerikanske selskab Pilgrim’s Pride Corporation er nu gennemført.

Aarhus-rektor ser ikke noget problem i Markagers alternative kvælstoftal

Rektor på Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen forsvarer professor Stiig Markagers ret til at ytre sig om udviklingen i kvælstofudledningen. Novana-rapporten er dog universitetets rådgivning til ministeriet, slår han fast.

Hvordan en bustur i 1993 førte til et landbrug med 2.500 ansatte

Tom Axelgaard var egentlig en jysk mælkeproducent, der sidst i 1980’erne så noget helt forkert i EU’s begyndende kvotepolitik. Men så åbnede Østeuropa sig pludselig.

Jagtrejsen er en stor risiko

Skyder du et vildsvin i udlandet, som er smittet med afrikansk svinepest, kan sygdommen overleve i kødet eller sætte sig på dit tøj, fodtøj, udstyr og hænder.

Markager bruges lystigt af medierne

Mindst 11 gange siden landbrugspakken blev vedtaget har professor Stiig Markager som eneste repræsentant for Aarhus Universitet deltaget i tv-indslag i enten TV-Avisen, TV2 Nyhederne eller Deadline for at tale om kvælstof.

Fleksibel BRSV-vaccine godkendt

Det Europæiske Lægemiddelagentur har godkendt den eneste BRSV-vaccine, der både kan gives ved forstøvning og injektion.
Side 1 af 1661 (33212 artikler)Prev1234567165916601661Next