bannerPos

Angreb i Saudi Arabien rammer olieprisen

Dagsgraf: Brent i dollar pr. tønde Olieprisen stiger kraftigt ved den nye uges begyndelse, efter weekendens droneangreb mod Saudi Arabiens store olieanlæg.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
16-09-2019 17:38
Lørdag blev saudiarabiske olieanlæg angrebet og det øger den i forvejen ustabile situation i Mellemøsten. Angrebet betyder, at 5 procent af den globale olieproduktion nu lukkes ned og konsekvensen heraf kan ses på olieprisen, der stiger kraftigt her ved ugens begyndelse.

Det er endnu uvist hvem der stod bag weekendens angreb på saudiarabiske olieanlæg. Pilen peger dog kraftigt mod Iran og med den i forvejen tilspidsede konflikt mellem USA og Iran, skaber angrebet bekymrede miner hos de oliehandlende. Det ses i den grad på olieprisen, der ved ugens begyndelse stiger med mere en 10 procent. Donald Trump har hen over weekenden meddelt, at han og USA står klar med et modangreb, når det endegyldigt verificeres, hvem der står bag det voldsomme angreb.

Angrebet betyder, at næsten halvdelen af Saudi Arabiens olieproduktion må lukke ned. Helt konkret betyder angrebet, at Saudi Arabien nu må lukke ned for produktionen af næsten 6 millioner tønder olie på dagligt plan. Det svarer godt og vel til 5 procent af verdens samlede olieproduktion på dagligt basis. At olieprisen så stiger med langt mere end 5 procent i et enkelt huk, kan umiddelbart virke som lidt af en overreaktion. Det er blot ikke tilfældet. For man frygter nu at spændingerne i Mellemøsten og den verserende konflikt mellem USA og Iran vil tage til. Hvis det altså viser sig, at det er Iran, der står bag weekendens angreb i Saudi Arabien. Hvis dette er tilfældet, så vil USA og Saudi Arabien slå igen i et koordineret modangreb og det vil ikke kun optrappe situationen, men ligeledes ramme den globale olieproduktion som en hammer.

Olieprisen kraftigt op ved ugens begyndelse

Derfor stiger olieprisen kraftigt ved ugens begyndelse. Forleden gik jeg atter i luften med en købsanbefaling på olie. Denne anbefaling kom uden den mindste anelse om det voldsomme droneangreb mod den saudiske olieproduktion i weekenden. Der er en overordentlig stor risiko for, at angrebet vil sætte gang i en lavine af problemer i Mellemøsten og derfor reducere voldsomt i OPEC-landenes olieproduktion. Derfor er der også en overordentligt stor risiko for at olieprisen skal stige kraftigt i den kommende tid.

I første omgang har jeg mål for olieprisen oppe ved toppene fra april måned ved 75 dollar pr. tønde. Da mandagens handel begyndte på oliebørsen, foretog den europæiske referenceolie et kraftigt hop op til 72 dollar. Dermed blev mit første mål for olieprisen næsten en realitet i blot et enkelt og kortvarigt huk. I skrivende stund, mandag formiddag, falder olieprisen dog en del tilbage og handler i skrivende stund til 66 dollar pr. tønde.

Det betyder dog ikke, at olieprisen er færdig med at falde. Jeg ser det som meget muligt at olieprisen i løbet af de kommende måneder skal søge helt op mod 90 dollar pr. tønde. Et niveau olieprisen sidst var oppe at tangere tilbage i oktober måned sidste år. Skulle USA og Saudi Arabien gå hen og lave et koordineret angreb mod Iran, så vil spændingerne i Mellemøsten blive uoverskuelige og det vil i givet fald kunne resultere i en oliepris, der vil gå meget kraftigt op i den kommende tid. Mere end hvad man kunne forestille sig.

Jeg tvivler med andre ord på at olieprisen skal tilbage mod de 50 dollar vi så omkring årsskiftet og fastholder derfor min anbefaling om at købe olie til lager nu.

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.
Side 1 af 1850 (36981 artikler)Prev1234567184818491850Next