bannerPos

Den nordlige del af Jylland løber en stor risiko ved at så majs inden 1. maj

Der stod næsten Velas bag på alle regnjakkerne, da virksomhedens planteavlskonsulenter havde sat hinanden stævne i sidste uge til majs-nørde-formiddag i demonstrationsparcellerne ved Viborg. Her blev der delt erfaringer om en noget anderledes majsstart i år. (Fotos: Tenna Bang)

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
15-07-2020 11:01
Konklusionen på første halvdel af majssæson 2020 må være, at den nordlige del af landet mange steder løber en stor risiko ved at så majs i april. Det var meldingen, da en gruppe Velas-konsulenter så på majs og delte erfaringer fra hele landet i sidste uge ved Viborg.

I år har været et underligt majs-år, lød vurderingen fra en flok planteavlskonsulenter fra Velas, da de havde sat hinanden stævne på deres demonstrationsmarker ved Viborg, sammen med de gødning- og forædlingsfirmaer, som er med i sorts- og gødningsdemonstrationer.

For selvom majsplanterns vækst næsten eksploderede efter først et skud regn og senere varme, så lider flere marker stadig efter en lidt hård start flere steder.

- Marken her er sået den 5. maj. Den står næsten for godt i forhold til, hvad vi ser andre steder. Her har været en kanon fremspiring, lød det i marken med sortsforsøg.

Udfordringer med fremspiringen

Der har i år været længere mellem de landmænd, som har brugt ordene »kanon fremspiring«, tværtimod har både planteavlskonsulenterne og forædlingsfirmaerne været ude hos flere landmænd, som har oplevet udfordringer med fremspiringen, end normalt.

- Det er lokalt, om det har været det ene eller det andet, eller en kombination af flere ting, som har givet udslaget. Men generelt blev majsen i år, sået i meget tør jord, trods en våd vinter, lød det.

Ikke alene gav det flere steder lidt bøvl i selve etableringen, majsfrøene kom flere steder også til at ligge forholdsvis lang tid i jorden.

- I et år med mangel på jordfugtighed er det meget vigtigt at passe på det vand, der er i pløjelaget, og det var der nogle der ikke gjorde, forklarede en af konsulenterne.

Kulde og regn ved start

Dem der satte såmaskinen tidligt i jorden har også haft flere udfordringer med fugle, svampe og smælderlarve.

- Fugleproblemerne ser vi altså, især ved dem der sår tidligt, fordi fuglene på det tidspunkt ikke har andet at æde, lød det.

Og da majsplanterne endelig kom op, blev de mødt med et ordentligt skud regn og en faldende middeltemperatur, samt lokal nattefrost langt ind i maj.

- De frø, der spirede omkring 1 maj, fik et ordentlig gok i nøden. Da vi nåede hen til den 10. maj, oplevede vi et fald i middeltemperaturen. De fik kulde og regn på et uheldigt tidspunkt, og det kan man tydeligt se.

Der var også mange, som egentlig oplevede en pæn fremspiring, men hvor vejret i starten af sæsonen satte planterne noget tilbage.

Vent til maj med at så

Flere af dem, der først såede hen i maj har derimod oplevet langt mere optimale forhold med regn og varme på det helt rette tidspunkt.

- Konklusionen på det her, og det vi kan lære til næste år, må være, at man løber en stor risiko ved at så i april i den nordlige del af landet. Det kan sagtens være, at der så bliver lovet regn de første dage af maj, men så hellere vente, det vil stadig bedre kunne betale sig, fordi alternativet er dårligere, lød det.

Planteavlskonsulenterne slog fast, at hvis man sår majs i april, og aldrig har oplevet problemer ved det, skal man selvfølgelig bare blive ved.

- Der er ingen tvivl om, at vi rådgivere måske har en endnu større opgave i at rådgive om, hvornår jordtemperaturen er stigende, og de ikke lover regn en uge frem.

Enkelte konsulenter nikkede også genkendende til at tidlig såning, pløjefri dyrkning og kulde i år mange steder har været en dårlig kombination.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

Nye hytter giver mere tid til kalvene

Arnes Smedie udvikler og producerer kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet.

Fokus på det rette match mellem ko og tyr

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. Hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det nemlig både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der rådgiver inden for metoden.

Skyd majssåningen et par uger for bedste udbytte

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra grovfoderrådgiver fra Velas.

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.
Side 1 af 1925 (38481 artikler)Prev1234567192319241925Next