bannerPos

Vær opmærksom på kimtallet

Seges anbefaler at være særligt opmærksom på malkeanlæggets og kølertankens vaskeautomat og varmvandsforsyning. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
23-05-2020 15:12

Det kan være en gode ide at være særligt opmærksom på kimtallet i denne tid, hvor temperaturerne langsomt sniger sig opad. Seges oplever, at stigende udetemperaturer ofte også betyder et stigende kimtal, og derfor opfordrer de til at være særligt opmærksom på malkeanlæggets og kølertankens vaskeautomat og varmvandsforsyningen.

Seges opfordrer til, at det kan være en god ide at få lavet et servicetjek af malkeanlæggets og køletankens vaskeautomat, så man er sikker på at vandmængden er korrekt og dosering af rengøringsmidler svarer til leverandørens anvisninger. Alt sammen for at medvirke til, at kimtallet ikke springer i vejret med stigende udetemperaturer.

Doseringspumperne kan trænge til nye slanger, da de gamle kan have mistet deres elasticitet hen over vinteren, oplever Seges.

 Man kan selv løbende tjekke forbruget af rengøringsmidler, ved at mærke niveauet i dunke eller tromler op med en tusch og se, om det ugentlige forbrug er konstant.

Tjek varmvandsforsyningen

Det er også en god ide at holde øje med varmvandsforsyningen. Kvalitetsrådgiverne hos Seges oplever ofte, at der mangler varmt vand til rengøring af anlæg og tank. El-vandvarmere skal jævnligt tjekkes for, om de er i orden, opfordrer de.

Mange har to eller flere beholdere, der ofte er serieforbundet. Her kan det være svært at opdage, om der er gået et varmelegeme i en af beholderne. Det vand, der kommer ud til at begynde med har en høj temperatur. Men der er måske kun 250 liter varmt vand i systemet mod de forventede 400 liter, fordi det ene varmelegeme mangler.

Seges anbefaler, at man kontroller det et par gange om året ved at tømme beholderen, samtidig med at vandets temperatur måles. Brug en spand og et termometer. For hver spand, der tappes ud måles temperaturen, og når temperaturen kommer under 60 grader, er der ikke mere varmt vand tilbage i beholderen. Antallet af spande angiver, hvor mange liter varmt vand, der er til rådighed til rengøring.

Separat varmvandsforsyning til malkeanlæg og køletank

Sidst er det en god ide at være opmærksom på ændrede rutiner i stalden. Specielt hvis man anvender den samme varmvandsforsyning til forskellige formål, for eksempel rengøring af køletank og varmt vand til kalvemælk eller rengøring af skåle.

Hvis tidspunktet falder sammen med vask af malkeanlægget, er der måske ikke varmt vand nok til begge dele, oplyser Seges og anbefaler, at have separat varmvandsforsyning til malkeanlæg og køletank, så man altid har den nødvendige mængde varmt vand til rådighed.

teba

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next