bannerPos

Vacciner skal sikre optimalt ydende køer

- Det er nye tider, hvor vi kommer til at arbejde meget mere med immunisering frem for behandling, spår Hans Jørgen Andersen. Foto: Christian Carus

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
23-02-2020 09:31
Mens vaccineprisen sjældent går op med regningen for behandling og døde dyr, er det en forsikring mod de problemer, der kan spænde ben for en optimalt ydende besætning, mener LVK-dyrlæge.

En undersøgelse viser, at lungeforandringer forårsaget af lungebetændelse i kalvens første otte leveuger giver et gennemsnitligt tab på 525 kilo mælk i første laktation, forklarede kvægdyrlæge Hans Jørgen Andersen, da han på LVK Dyrlægernes årsmøde gav mælkeproducenterne et indblik i mulighederne for vaccination i besætningen.

Samme undersøgelse, som omfattede lungescanning af 215 kviekalve i tre besætninger, viste, at 90 af kalvene havde lungeforandringer på mere end tre centimeter.

- Men 57 procent af dem kunne man altså ikke umiddelbart se noget på før scanningen. De havde ingen kliniske tegn på lungeforandringer, lød det fra dyrlægen, der måtte erkende, at det sjældent går op, hvis man sætter et regnestykke op med døde og behandlede kalve i forhold til vaccinepris.

- Men i forhold til at få sin kviekalv til at blive en optimalt ydende ko, er der altså noget at hente, vurderer han.

Forsikring

Hans Jørgen Andersen har fuld forståelse for, at der er mange, der ikke vaccinerer. Han tror dog på, at man ville kunne rykke både sundhed og produktion.

- Der kan være mange gode grunde til ikke at vaccinere, mens mange også spørger, hvornår man så skal stoppe med at vaccinere igen, når man har løst problemet. Det står selvfølgelig frit for at stoppe efter et stykke tid og så vente på, at problemet opstår igen. Man kan også se vaccination som en forsikring og blive ved med at vaccinere, netop for at forhindre, at besætningen går ned igen, sagde han.

Fremtiden

Uanset argumenter for og imod vacciner, forventer Hans Jørgen Andersen, at det bliver en større del af dansk kvægbrug de kommende år, mens antibiotika kommer til at fylde mindre og mindre.

- Det er nye tider, hvor vi kommer til at arbejde meget mere med immunisering frem for behandling. Og jeg tror i høj grad, det bliver branchen og ikke myndighederne, der kommer til at presse på for den udvikling, spåede dyrlægen, der benyttede lejligheden til at vise sin egen ønskeliste til nye vacciner frem.

Her stod en vaccine mod digital dermatitis øverst.

- Det er noget, der bliver arbejdet på, og det kunne være en fantastisk ting at få, konstaterede, Hans Jørgen Andersen, hvis liste også talte kryptosporidier, coccidiose, en god staf. Aureus-vaccine, Str. Uberis, lungeorm og subklinisk mastitis i goldperioden.

Færre dødfødte med nyt overgangsfoder

- Faringerne forløber upåklageligt, og grisene er kæmpestore og levedygtige. Det kører bare. Driftsleder Lizette Pilegaard lægger ikke skjul på, at hun er tilfreds med effekten af et nyt overgangsfoder til søer, som Vestjyllands Andel har udviklet.

Den døde kat hopper en sidste gang

Aktierne har taget et pænt ryk op hen over ugen. Det er ikke et tegn til, at krisen er ovre. Det er blot en naturlig korrektion efter fire uger med voldsomme kursfald. Vi så det samme under finanskrisen. Her foretog aktierne også et pludseligt ryk op, inden det igen gik kraftigt ned. I trading kalder man det for en død kat, der hopper.

Forårsarbejde i Nordsjælland

Arresøgaard Maskinstation er i denne uge begyndt på såarbejdet. Første opgave var etablering af vårbyg isået forskellige companion crops direkte i stub.

Svineproducent: Tilsætningsstof giver mine søer en stabil brunst

Manglende brunst hos søerne blev en saga blot, da østjysk svineproducent begyndte at bruge fodertilsætningsmidlet Micro-Aid.

Vilofoss gør zinkløs foderløsning bedre

Der er en tydeligt sammenhæng mellem proteinniveau og risikoen for diarré, men samtidigt er protein også nødvendig for at opnå maksimal tilvækst. Den balance synes med LoZn-konceptet fundet hos Vilofoss.

Det rette silovalg sikrer bedriftens korn og foderstoffer

Optimal opbevaring af råvarer kræver planlægning og rigtigt valg af silo-leverandør, lyder det fra branchemand.
Side 1 af 1806 (36117 artikler)Prev1234567180418051806Next