bannerPos

Utraditionel Øko-kodag

Torsten Wetche (tv) producerer græsmælk til Thise Mejeri. Den græsbaserede fodring passer som fod i hose til konceptet Feed no food, som gennemsyrer tankegangen på Hvanstrup. På onsdag kan du komme til en faglig dag på stedet og høre mere om stedet. Foto: Jakob Brandt.

Redaktionen

07-09-2019 14:49
Det er et økologisk kvægbrug ud over det sædvanlige, man kan opleve, når Torsten Wetche på onsdag inviterer indenfor på gården Hvanstrup.

Sammen med Økologisk Landsforenings fagudvalg for mælk og kød inviterer Torsten Wetche til en faglig dag, der nok skal udfordre deltagerne på vaneforestillingerne.

Torsten Wetche er måske mest kendt for at producere den mælk, der lander i Thise Mejeris kartoner med græsmælk. Han har imidlertid også i mange år været optaget af at udvikle en bæredygtig økologisk landbrugsproduktion. Det gør han ved at vende den gængse forestilling om et kvægbrug på hovedet.

- Mit udgangspunkt er, hvad vi grundlæggende lever af som landmænd. Det er fotosyntese og plantevækst. Alt hvad vi gør derefter, er spild af energi. Jeg driver derfor først og fremmest en økologisk planteavlsbedrift med konsumafgrøder. Det kræver noget kløvergræs i sædskiftet, og derfor er her også husdyr, men antallet af dyr er tilpasset arealet med græs, ikke omvendt, forklarer Torsten Wetche.

Inspirationskilde

Besætningen er derfor reduceret fra 170 til 120 malkekøer. Teknisk set kunne der være dobbelt så mange, hvis bedriften blev optimeret til mælkeproduktion.

- Gjorde jeg det, kunne jeg brødføde 1.000 mennesker. Nu kan jeg producere mad til 3.000, konstaterer Torsten Wetche, der er inspireret af konceptet Feed no food.

Lige nu er han i gang med at tage kartofler op, som i år er en af hovedafgrøderne ud over korn. Og så har han for resten ikke slået sin græsplæne i to år.

- Hvorfor dog bruge brændstof på ligegyldig græsslåning, lyder hans klimavenlige forklaring.

Udover rundvisning og oplæg om driften på Hvanstrup byder dagen på to højaktuelle temaer i den økologiske kvægproduktion: Klimatiltag og samarbejde om og adgang til økologisk halm.

Arrangementet foregår 11. september klokken 9.30 til 14.30 på Hornumvej 95, Farsø. Tilmelding er nødvendig.

teba

Landboformand roser miljøminister

Miljøminister Lea Wermelin (S) får ros af landboformand Frede Lundgaard Madsen for at ville sikre bedre data for spildevand. Han undrer sig dog over, at ministeren så skråsikkert fastholder, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede kvælstofforurening.

Danmarkspremiere på finsk såmaskine med ny type skær

Maskinproducenten Multiva har fornyet både profil og såmaskineprogram. I går var der danmarkspremiere på den nye såmaskine med Multiva’s eget nyudviklede FX såskær. Det skete ved en markdemonstration ved Sabro vest for Aarhus.

Regeringen nedsætter en særlig brexit-ministergruppe

Alt peger lige nu på, at Storbritannien forlader EU uden nogen aftale, hvilket især kommer til at ramme virksomhederne. Især fødevareeksporten er truet, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Sæt fokus på giftig mad og vand fremfor de ensidige kampagner mod rester af pesticider

Kølsters øl er mange tusinde gange mere giftigt for os end vores indtag af pesticidrester i dansk drikkevand. Kølsters krav om udfasning af syntetiske pesticider i Danmark skyldes ikke giftigheden, men den frygt for og had til pesticider, som Kølster, ØL og andre har spredt til danskere i årevis.

Ikke mere personfnidder – vis nu handling

De tåbelige regler i forhold til at få sået efterafgrøder må ændres, mener skribenten.
Side 1 af 1636 (32706 artikler)Prev1234567163416351636Next