bannerPos

Nyt virtuelt hegn kan øge udbytterne af afgræsning

Der er flere fordele ved at få et virtuelt hegn via No fence-appen.

Henning K. Andersen

Journalist
30-09-2019 10:30
Med et nyt usynligt, virtuelt hegn kan mælkeproducenter sætte deres køer på nyt græs hver dag uden at skulle flytte et fysisk hegn. – Det kan være en revolution indenfor afgræsning og give mere end dobbelt så stor udnyttelse, vurderer kvæg -og økologirådgiver Claus Larsen.
Med en telefon og en app i hånden kan mælkeproducenter via GPS indtegne et virtuelt hegn på deres arealer.

Køerne eller andre kreaturer skal derefter have et nakkehalsbånd på. Halsbåndet giver i første omgang et advarselssignal fra sig, hvis koen nærmer sig det virtuelle hegn, og kommer den fortsat tættere, vil den få et stød.

Systemet, der hedder No Fence, kører i Norge, hvor både landmænd med køer og geder bruger systemet. Dog ikke i så store besætninger som i Danmark og i højere grad ved mindre flokke, der afgræsser naturområder.

- Hvis det her kunne komme til at køre i Danmark, vil det være en revolution indenfor afgræsning. Tanken er helt genial, siger Claus Larsen, der er kvægrådgiver i KvægXperten og økologirådgiver i Agri Nord.

Han blev præsenteret for systemet ved en nordisk konference for økologi i sidste uge.

Praktikken bremser den optimale løsning
Det er absolut bedst at give køerne et nyt stykke græs hver dag. Men i praksis er det de færreste, der har tid og mulighed for at flytte et fysisk hegn hver dag.

- Der er nogle, der gør det, men det er de færreste, siger Claus Larsen.
Den problemstilling kan nu være en saga blot med den nye app.

Dobl op på udbyttet
Hvis køerne lukkes på den samme græsmark dag efter dag, vil græsudbyttet falde.

- Ved at anvende små folde, giver det højere udbytte. Der er dokumentation for, at hvis man giver nyt græs hver dag, og i øvrigt har en stram styring af sine afgræsningsmarker, kan man øge udbytterne fra 1.000 op til 2.200 foderenheder pr. ko på en sæson, siger Claus Larsen.

Det skyldes blandt andet, at køerne træder mindre græs ned, og at græsset får den hviletid, det har behov for, for at give maksimalt udbytte.

Derudover får køerne en mere jævn og ensartet fodring, når de hver dag får det samme friske, nye græs. Det betyder også, at de æder mere og dermed får en højere foderoptagelse.

Danish Crowns salg af Tulip Ltd helt på plads

Danish Crowns salg af britiske Tulip Ltd til det Nasdaq-noterede amerikanske selskab Pilgrim’s Pride Corporation er nu gennemført.

Aarhus-rektor ser ikke noget problem i Markagers alternative kvælstoftal

Rektor på Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen forsvarer professor Stiig Markagers ret til at ytre sig om udviklingen i kvælstofudledningen. Novana-rapporten er dog universitetets rådgivning til ministeriet, slår han fast.

Hvordan en bustur i 1993 førte til et landbrug med 2.500 ansatte

Tom Axelgaard var egentlig en jysk mælkeproducent, der sidst i 1980’erne så noget helt forkert i EU’s begyndende kvotepolitik. Men så åbnede Østeuropa sig pludselig.

Jagtrejsen er en stor risiko

Skyder du et vildsvin i udlandet, som er smittet med afrikansk svinepest, kan sygdommen overleve i kødet eller sætte sig på dit tøj, fodtøj, udstyr og hænder.

Markager bruges lystigt af medierne

Mindst 11 gange siden landbrugspakken blev vedtaget har professor Stiig Markager som eneste repræsentant for Aarhus Universitet deltaget i tv-indslag i enten TV-Avisen, TV2 Nyhederne eller Deadline for at tale om kvælstof.

Fleksibel BRSV-vaccine godkendt

Det Europæiske Lægemiddelagentur har godkendt den eneste BRSV-vaccine, der både kan gives ved forstøvning og injektion.
Side 1 af 1661 (33212 artikler)Prev1234567165916601661Next