bannerPos

Kvæg-program med inspiration fra fitness

»Trænere« fra Cash Cow-forløbet vil hjælpe med at skabe bedre indtjening hos de enkelte landmænd.

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
02-06-2020 15:40
Syddansk Kvæg har sammen med landbrugsrådgivere fra SLF og LRS skabt et træningsforløb, der ifølge dem øger indtjening og overblik i kvægstalden. Ideen til Cash Cow blev skabt efter et fitnesscenter-forløb.

Cash Cow er et intensiv rådgivningsforløb bestående af 26 uger med tæt opfølgning og et målrettet program, hvor rådgivere fra Syddansk Kvæg, LRS (Landbrugsrådgivning Syd) og SLF (Sønderjysk Landboforening) hjælper landmanden med at udarbejde klare mål og indsatser for bedriften.

- Ved at gå efter nogle specifikke mål vil vi kunne finde flere hundrede tusinde kr. på hver bedrift. Der vil være en tydelig dokumenteret effekt, for der hvor man har fokus, flytter man også noget, og vores landmænd vil gerne udfordres, siger udviklingschef i SLF, Anders Andersen.

- Landmanden og hele teamet på bedriften skal have ejerskab af forløbet. Landmanden skal kunne se sig selv i processen, for det er ham, der skal drive værket i hverdagen. Og så skal han have sine medarbejdere og omgivelser med på ideen. Motivationen er helt afgørende, pointerer udviklingschef i SLF, Anders Andersen.

Fra fitness til stald

Cash Cow, som træningsforløbet hedder, er skabt efter samme model som et træningsforløb i fitnesscentret, fortæller Anders Andersen.  

- Min tanke gik på, om man ikke kunne lave et træningsforløb, som man gør i fitness, hvor man får lagt et forløb med indsatser omkring kost, træning og en instruktør, der hjælper dig, udfordrer dig og holder dig oppe på dine mål. Det kan man overføre til stalden, siger Anders Andersen.

Derfor begyndte han sammen med teamet i Syddansk Kvæg, LRS og SLF at udvikle et forløb, som nu er mundet ud i Cash Cow – målrettet optimering.

Under Cash Cow forløbet vil der først blive lavet en kort analyse af besætningen, og herefter vil landmand og rådgiver sammen udpege tre indsatsområder og derefter udarbejde en træningsplan med forbedringspotentialer. Indsatserne vil være områder, hvor landmanden målbart og forholdsvist hurtigt kan forøge indtjening og afkast. Det kan fx være indenfor områder som celletal og mælk, dødelighed, medicinforbrug, foderforbrug, brug af teknologi eller uddannelse. 

Handlingsplanerne bliver skræddersyet, så de passer ind på bedriften i forhold til landmandens muligheder, udfordringer, begrænsning og medarbejderstab.

Inddragelse og motivation

Under processen er det vigtigt, at landmandens interessenter bliver involveret. Det kan være driftsleder, fodermester, dyrlæge, rådgivere, gårdråd, bank etc. Så de forstår planen og indgår som en del af strategien. 

Endelig skal rådgiveren være en god støtte og en hård træner hele vejen igennem:

- Som rådgivere er det vigtigt, at vi tør skubbe til landmanden og udfordre ham på flere områder. Måske vil vi også skulle fortælle ham nogle ting, som han ikke er så glad for at høre, men det kan være nødvendigt, hvis bedriften skal flyttes i positiv retning. Som rådgiver og træner kræver det, at du kan stå fast på din holdning og også holde landmanden fast på indsatserne, siger Anders Andersen.

– For alle kræver det blod, sved og tårer i en periode. Men i sidste ende vil det også kunne måles på landmandens pengepung. Der er masser af potentiale, som ikke udnyttes optimalt, siger Anders Andersen.

De første forløb er sat i gang, men den enkelte landmand er også velkommen til at tage fat i en rådgiver, hvis træningsforløbet lyder interessant.

aldo 

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next