bannerPos

Jo tidligere 1. slæt, jo mere stængeldannelse i 2. slæt

Høstes græsset under/efter skridning, vil græsset i højere grad fortsætte en vegetativ vækst med mere bladvækst. Intervallet mellem 1. og 2. slæt skal derfor tilpasses græssets udviklingstrin ved første slæt, så der ved tidligt 1. slæt kun skal være 21-25 dage og ved sent 1. slæt op til 28-35 dage, lyder anbefalingen fra Seges.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
15-05-2020 21:53
Vær opmærksom på, at et tidligt 1. slæt betyder kortere interval til 2. slæt, lyder det fra Seges.

Skal. Skal ikke.

I denne uge har vi her i spalterne bragt eksempler på mælkeproducenter og rådgivere, der kører forskellige slæt-strategier. Nogle hælder til et tidligt slæt, mens andre hellere afventer.

Fra Seges lyder det i den debat, at man under alle omstændigheder skal være opmærksom på, at jo tidligere, man tager 1. slæt, jo mere stængeldannelse vil der være i 2. slæt.

Konklusionen er derfor, at intervallet mellem 1. og 2. slæt skal tilpasses græssets udviklingstrin ved første slæt.

Tidligt 1. slæt i år

Seges henviser til, som vi også har beskrevet i ugens aviser, at høsten af 1. slæt i år flere steder i landet er startet tidligere end normalt – både kalendermæssigt, men også i forhold til græssets udvikling.

- Det har også betydning for 2. slæt. Græssets udviklingstrin på slættidspunktet har stor betydning for, hvordan græsset vil fortsætte væksten til næste slæt, pointerer specialkonsulent i grovfoder, Torben Spanggaard Frandsen, Seges Afgrøder & Produktion i KvægNyt nr. 10.

Torben Spanggaard Frandsen henviser til, at høstes græsset før begyndende skridning, vil græsset fortsætte den reproduktive vækst og øge tendensen til stængeldannelse – jo tidligere 1. slæt, jo mere stængeldannelse i 2. slæt.

- Høstes græsset under/efter skridning, vil græsset i højere grad fortsætte en vegetativ vækst med mere bladvækst. Intervallet mellem 1. og 2. slæt skal derfor tilpasses græssets udviklingstrin ved første slæt, så der ved tidligt 1. slæt kun skal være 21-25 dage og ved sent 1. slæt op til 28-35 dage, lyder anbefalingen.

3. slæt til opdrættet

Ved både tidligt 1. og 2. slæt »frigives« 1-2 uger af vækstperioden, pointerer specialkonsulenten.

Denne periode kan, pointerer han, med fordel bruges til forlængelse af slætintervallet til 3. slæt, da fordøjeligheden af 3. slæt i forvejen ofte er for lav til malkekøer, og dette slæt kan derfor målrettes opdrættet.

- Du kan bruge værktøjet Slætgræs-strategi på Landbrugsinfo til at teste din slætstrategi, anbefaler Torben Spanggaard Frandsen.

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

Er det tid til låneomlægning, og benytter du virksomhedsordningen?

Der er risiko for, at du etablerer en såkaldt sikkerhedsstillelse, hvis du omlægger et lån, der har sikkerhed i virksomhedens aktiver, og lånet er placeret uden for virksomhedsordningen i dit regnskab, vurderer skattespecialist i SLF, Lone Hauge.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.
Side 1 af 1872 (37428 artikler)Prev1234567187018711872Next