bannerPos

Første skridt er taget mod genomiske avlsværdital på krydsninger

Første skridt er nu taget på vejen mod større fremgang i avlen med genomiske avlsværdital. Arkivfoto
31-07-2020 10:33

Første skridt er taget mod at kunne beregne genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger. Det er sket ved at indsamle vævsprøver i projektet DairyCross, som har ført til bestemmelsen af genotyper på omkring 6.000 krydsningskøer.

Målet er en større avlsmæssig fremgang, og vejen derhen er genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger i Danmark for at have et større grundlag for at kunne bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet.

Derfor har avlsrådgivere og inseminører indsamlet vævsprøver, som er blevet analyseret gennem GUDP-projektet DairyCross. Vævsprøverne kommer fra forskellige kombinationer af Holstein, RDM og Jersey-krydsninger i 75 besætninger.

- Vi vil fra projektets side gerne sige tak til de deltagende besætninger og de medarbejdere fra VikingDanmark, der har stået for indsamlingen af vævsprøver. Det har været et stort logistisk arbejde at sikre, at alle krydsningskombinationer er repræsenteret, siger projektleder Jørn Rind Thomasen fra VikingGenetics, som også sender en stor tak mod de deltagende besætninger.

Etablere referencegruppe

Da det er nødvendigt at etablere en referencepopulation for krydsninger, er der ud over genotyperne i DairyCross også indhentet genotyper for knap 2.000 danske og svenske Montbéliardekrydsninger i EU-projektet GenTORE.

Tilsammen danner disse dyr grundstammen i den referencepopulation, der skal sikre genomiske avlsværdital for krydsningerne. Og i den sammenhæng har det været meget vigtigt, at de besætninger, som har deltaget, er gode til at registrere.

- Der har været stor opbakning fra de mælkeproducenter, der er blevet kontaktet i forbindelse med indsamlingen af vævsprøver, og mange har givet udtryk for, at de ser frem til at få genomiske avlsværdital på krydsningerne, siger Jørn Rind Thomasen.

Metode til beregning

Bestemmelsen af genotyperne er kun første skridt på vejen mod, at krydsningerne får genomiske avlsværdital.

Næste skridt bliver at udvikle metoder til at beregne genomiske avlsværdital for egenskaberne i NTM. Dette arbejde foregår ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet.

- Vi forventer fra projektets side, at vi kan publicere genomiske avlsværdital for nogle af egenskaberne i NTM på krydsningerne i første halvdel af 2021, lyder det på VikingDanmarks hjemmeside.

teba

Øko-drift deler bornholmske politikere

Forleden var der uenighed mellem højre og venstre i kommunalbestyrelsen på Bornholm om, hvorvidt regionskommunen skal støtte opkøb at landbrug til øko-omlægning.

Vi har brug for et grønt landbrug

Forud for efterårets forhandlinger om grøn skattereform lyder det her fra to af Venstres ordførere, at partiet går ind for en co2-afgift. Det må dog ikke betyde, at der bliver sendt arbejdspladser ud af landet.

Arla forventer britiske prisstigninger ved hårdt brexit

Det britiske marked var lukrativt for Arla i årets første halvår. Men med 100 dage tilbage af den midlertidige overgangsordning, stiger nervøsiteten nu hos Peter Giørtz-Carlsen, der er chef for Arla Europa. Det skriver Fødevarewatch.

Min oplevelse med påstået overgødskning på grund af konsulentfejl

I weekenden skrev Effektivt Landbrug om en landmand, der i retten var blevet frikendt for overgødskning efter, at hans konsulent havde begået en fejl i gødningsretten. Det fik Jørgen Mose Hansen til at huske på sin egen sag, som han fortæller om her.
Side 1 af 1926 (38516 artikler)Prev1234567192419251926Next