bannerPos

Der er en merindtjening i sigte ved at udskifte den gamle malkerobot

Måske er det nu, den gamle malkerobot skal sendes på pension og en ny sættes ind i kostalden. Spørger man Søren Hansen, som er driftsøkonom ved Sagro, er en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner pr. robot ikke urealistisk. Arkivfoto: Lely Center Herrup
04-08-2020 11:05

Driftsøkonom Søren Hansen fra Sagro, oplever lige nu mange malkerobotter, som står til udskiftning på grund af deres alder. Her er det ikke urealistisk at opnå en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner pr. år ved at udskifte den gamle med en ny, mener han.

Spørger man Søren Hansen, som er driftsøkonom i Sagro, er det måske nu man bør overveje om malkerobotterne trænger til en udskiftning – i hvert fald hvis man er en af dem, som var med fra start og har robotter fra slutningen af 90´erne stående i stalden.

- Trods en masse opdateringer står mange af de første malkerobotter til udskiftning i disse år, siger han.

Selvom nye robotter er en stor investering, vil man også opleve en besparelse eller merindtjening ved at få langt nyere robotter og dermed nyere teknologi ind i stalden.

140.000 i merindtjening

Søren Hansen mener ikke, at det er urealistisk at opnå en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner om året ved at udskifte sin gamle malkerobot.

Der vil være en besparelse på servicekontrakten, et mindre forbrug af vand og el, et øget mælkekvalitetstillæg og flere malkninger og dermed en højere ydelse, hvis bare Søren Hansen skal nævne noget af det, der bærer økonomien ved en udskiftning. Herudover vil der måske også være en besparelse på lønudgifterne på grund af færre alarmer, oplyser han.

- Man skal selvfølgelig være forsigtig med at generalisere, hvor stor merindtjeningen er, da det vil bero på konkrete vurderinger på den enkelte ejendom, men besparelse/merindtjening på 140.000 kroner pr. robot er ikke urealistisk, fortæller Søren Hansen.

Finansieringsomkostninger

Besparelsen eller merindtjeningen på 140.000 kroner skal ses sammen med finansieringsomkostningerne, som skal trækkes fra.

I dag sker finansieringen via leasing eller købekontrakt. Løbetiden er typisk 8-10 år, og renten omkring 3 procent p.a. Ydelsen vil være cirka 94.000 kroner pr. år.

- Det vil sige, at der bliver et likviditetsoverskud på cirka 46.000 kroner om året pr. robot, forklarer Søren Hansen.

Driftsøkonomen uddyber, at man også skal huske, at man ved en ny malkerobot får bedre software til håndtering af ydelsesdata, mere skånsom malkning og måske et generelt bedre arbejdsmiljø på grund af færre alarmer.

Søren Hansen fortæller at en ny malkerobot i dag koster omkring 800.000 kroner pr. stk. inklusiv 1 års servicekontrakt.

teba

- Man skal selvfølgelig være forsigtig med at generalisere, hvor stor merindtjeningen er, da det vil bero på konkrete vurderinger på den enkelte ejendom, men besparelse/merindtjening på 140.000 kroner pr. robot er ikke urealistisk.

Søren Hansen, driftsøkonom ved Sagro

Øko-drift deler bornholmske politikere

Forleden var der uenighed mellem højre og venstre i kommunalbestyrelsen på Bornholm om, hvorvidt regionskommunen skal støtte opkøb at landbrug til øko-omlægning.

Vi har brug for et grønt landbrug

Forud for efterårets forhandlinger om grøn skattereform lyder det her fra to af Venstres ordførere, at partiet går ind for en co2-afgift. Det må dog ikke betyde, at der bliver sendt arbejdspladser ud af landet.

Arla forventer britiske prisstigninger ved hårdt brexit

Det britiske marked var lukrativt for Arla i årets første halvår. Men med 100 dage tilbage af den midlertidige overgangsordning, stiger nervøsiteten nu hos Peter Giørtz-Carlsen, der er chef for Arla Europa. Det skriver Fødevarewatch.

Min oplevelse med påstået overgødskning på grund af konsulentfejl

I weekenden skrev Effektivt Landbrug om en landmand, der i retten var blevet frikendt for overgødskning efter, at hans konsulent havde begået en fejl i gødningsretten. Det fik Jørgen Mose Hansen til at huske på sin egen sag, som han fortæller om her.
Side 1 af 1926 (38516 artikler)Prev1234567192419251926Next