bannerPos

Klimasikring skal redde klokkefrøer ved Knudshoved Odde

Formålet med det nye naturbeskyttelsesprojekt på Knudshoved Odde på Sydsjælland er at sikre forskellige arter af frøer og tudser mod saltvand. Foto: Henrik Sieben

AF: HENRIK SIEBEN

JOURNALIST
16-10-2019 11:00
En klimasikring af Knudshoved Odde til 38 millioner kroner skal redde sjældne klokkefrøer fra saltvand.

Mens mange af landets kommuner beder regering og Folketinget om hjælp til at klimasikre byer og kyststrækninger, går EU’s Life Fond, Miljøstyrelsen, Vordingborg Kommune og Rosenfeldt Gods nu sammen om et storstilet projekt for at klimasikre Knudshoved Odde på Sydsjælland.

Under overskriften »Stor redningsaktion for sjældne klokkefrøer« skriver Miljøstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, at det nye naturprojekt skal beskytte klokkefrøerne på Knudshoved Odde mod stigende vandstand i havet.

Frygten er, at de ventede store oversvømmelser, som følge af klimaændringer, vil medføre, at der skyller saltvand ind over naturområdet i Sydsjælland, der er et af de få tilbageværende levesteder i Danmark for klokkefrøen.

Saltvandet vil ødelægge de ferskvandsvandhuller der er, hvilket ikke er foreneligt med klokkefrøens liv.

Gennem generationer har ejerne af Rosenfeldt Gods, de seneste mange år godsejer Peter Tillisch, passet og beskyttet området.

25 nye vandhuller

Ifølge Miljøstyrelsen vil projektet omfatte 100 hektar nye overdrev, strandenge og ferske enge, og så vil man etablere 25 nye klimasikre vandhuller. Sidstnævnte ved at grave dem i sikker afstand fra havet.

Den samlede pris bliver knap 38 millioner kroner.

Bag projektet står Vordingborg Kommune sammen med Peter Tillisch, og foruden at beskytte klokkefrøerne vil projektet også gavne strandtudser, grønbroget tudse, løv- og løgfrøer, stor vandsalamander og markfirben. Også fuglearter som klyder, terner, rødrygget tornskade og spidsand vil ifølge projektbeskrivelsen få glæde af projektet.

Miljøstyrelsen skriver, at en væsentlig del af projektsummen går til Rosenfeldt Gods for at opgive dyrkningsretten på landbrugsarealer, men at godset fortsat beholder ejerskabet af jorden.

Det samlede naturareal på Knudshoved Odde, hvor der tidligere har gået bisonokser, bliver på 280 hektar, hvor der også vil blive udsat kreaturer af den ekstensive kødkvægsrace galloway og vildheste, ligesom der vil blive etableret fugleskjul, afmærkede stisystemer for publikum og en ny parkeringsplads med borde og bænke.

henrik@landbrugoest.dk
tlf. 61 20 67 42

JCB sætter ny verdensrekord med Fastrac Two-traktoren

JCB's Fastrac Two-traktor kan køre over 217 kilometer i timen i gennemsnit, hvilket gør det til verdens hurtigste traktor.

Tættere samarbejde om biogas-rådgivning skal give landmanden mere på bundlinjen

Landbrugets videnscenter Seges og rådgivningsvirksomheder i Dansk Landbrugsrådgivning går nu sammen om at styrke rådgivningen på biogasområdet.

Afrikansk svinepest nærmer sig Tyskland

Det er ikke kun i Asien, at den afrikanske svinepest flytter sig. I det vestlige Polen har myndighederne fundet ASF i et vildsvin, blot 80 kilometer fra den tyske grænse.

Velbesøgt Agritechnica

Rekord mange besøgende af internationale gæster, mere end 130.000.

Professionel reservedelsforsyning

Sjørup Gruppen møder sine kunder og sine underleverandører af nye komponenter på Agritecnica. Her er, hvordan virksomheden arbejder:

Højesteret må afgøre spildevands-tvist

Peter Kiær, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug og Fair Spildevand, kalder Ole Christiansens spildevandssag for meget principiel.

Generationsskifte og pension kræver forberedelse

Det kræver mange overvejelser, når pensionen og generationsskiftet skal forberedes. Seges satte sammen med SLF, KHL og LRS fokus på emnet, da de torsdag aften havde inviteret til møde i Vojens.
Side 1 af 1696 (33904 artikler)Prev1234567169416951696Next