bannerPos

Kvægkonsulent: - Regnvejret redder det økologiske tredje slæt

Den seneste tids regn har gavnet markerne og især de økologiske græsmarker, som med regnen får reddet tredje slæt, siger Steen Wessel, kvægbrugskonsulent i Velas’ økologiafdeling
07-07-2020 11:01

De seneste dages regn er faldet på et tørt sted for de økologiske græsproducenter.Første slæt, som blev høstet omkring den 18-20 maj, har høj fordøjelighed men kommer til kort på proteinindholdet, viser de første prøver. 

De økologiske mælkeproducenter kan glæde sig over den seneste uges regn, der, sammen med de moderate varmegrader, giver gode vækstbetingelser for græsmarkerne over hele landet. 

Sådan lyder meldingen fra Steen Wessel, kvægbrugskonsulent i Velas’ økologiafdeling. 

- Regnen betyder, at vi indtil videre er sikret en fin vækst i det økologiske græs. Vi har fået både vand og har temperaturer, som er rigtig gode til græs. Så lige nu er der god mulighed for at opnå en normal græshøst for resten af sæsonen. Havde vi ikke fået den regn nu, var der stor sandsynlighed for, at tredje slæt ville være tørret væk, og at græsmarkerne ville stresse efter vand. Så kunne vi nemt have tabt 1.000 foderenheder på hektar, siger Steen Wessel. 

God kvalitet og nogenlunde udbytter 

Et godt tredje slæt kommer i halen på de tilfredsstillende første og andet slæt, som begge har givet græs af en rigtig fin kvalitet, fortæller Steen Wessel, der har kigget på prøver af det høstede græs. 

- Rigtig mange økologer har været gode til at komme ud tidligt og tage første slæt tidligt i år med målet om en høj fordøjelighed. Vores prøver viser, at det er lykkes godt, og at fordøjeligheden er høj. Det kan vi kun være tilfredse med, for det bliver rigtig god ensilage, siger Steen Wessel, der dog også understreger, at det tørre vejr i maj har haft konsekvenser for græsindholdet. 

- På første slæt ser vi dog også, at der er et lidt højt sukkerindhold og et lavere proteinniveau end ønsket. Det er en konsekvens af året op mod slættidspunktet, hvor de kolde nætter og det tørre vejr om dagen har resulteret i mere sukker og mindre protein. 

Hvor græskvaliteten indtil videre lægger sig i den høje ende, er det mere gennemsnitligt, når man kigger på mængderne. Udbytterne er ikke fremragende men heller ikke dårlige. 

- Økologerne kan være nogenlunde tilfredse med udbytterne med tanke på det tidspunkt, de har kørt. Mange kørte som bekendt første slæt ganske tidligt, og så er det jo naturligt, at det går ud over udbyttemængderne, siger Steen Wessel.  

Sigt efter proteinet

Kvægbrugskonsulenten peger på, at øvelsen for resten af sæsonen bliver at få høstet et højere proteinindhold i græsset. Dog samtidig med, at fordøjeligheden ikke falder for meget. 

- En af de strategier, man kan gå efter, er at tredje slæt laver man til en lidt lavere kvalitet til kvierne. Derefter går man efter et fjerde slæt med høj fordøjelighed, som skal bruges til køerne til vinter sammen med første slæt. Det er for at opnå det højest mulige proteinniveau, hvilket er nødvendigt for økologerne lige nu, da priserne på protein er tårnhøje, siger Steen Wessel.  

Tæm din nye orne før den sætter tænderne i dit ben

- Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet, lyder det fra svinekonsulent Anders Peter Andersen i Velas-Avisen.

Danske landmænd skal bruge mindre glyphosat for at undgå muligt forbud

Europaparlamentariker Asger Christensen opfordrer til at holde igen med glyphosat.

Vi kan tillade os at vente

Til trods for, at kornhøsten er en uge senere på det end normalt, anbefaler østjysk konsulent – med udsigt til en varm og solrig uge - at slå koldt vand i blodet, så vandprocenten kommer ned under de ønskede 15 procent i kornet.

Økolog satser på hvede

Jens Peter Skovsgaard i Branderup ved Tønder har gode erfaringer med at dyrke hvede - i år gælder det sorten Informer.

Der er en merindtjening i sigte ved at udskifte den gamle malkerobot

Driftsøkonom Søren Hansen fra Sagro, oplever lige nu mange malkerobotter, som står til udskiftning på grund af deres alder. Her er det ikke urealistisk at opnå en besparelse eller merindtjening på 140.000 kroner pr. år ved at udskifte den gamle med en ny, mener han.

Kraftig stigning i Kinas import af grisekød

Kina har i første halvår af 2020 øget importen af svinekød markant. Fra dansk side er eksporten til Kina af fersk/frosset svinekød steget med 250 procent, viser nye tal.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

L&F kalder miljøvismands beregninger for grænsende til det absurde

Argument om at strenge klimakrav til dansk landbrug får produktion til at flytte udenlands, holder ikke, hvis man med udenlands mener inden for EU, mener miljøvismand Lars Gårn Hansen. L&F helt uenig med professoren.
Side 1 af 1888 (37752 artikler)Prev1234567188618871888Next