bannerPos

Bygepause i byggen

På samme mark på Nordskov ved Ringe, hvor Ideal-mejetærskerne sidste år blev præsenteret af Agco i hvedehøst den 15. juli, høstede Claus Nielsen med den nye MF Ideal 7 med 35 fods skærebord i går fremavlsbyg af sorten Planet. Traktorfører med kornvognen er hans 83-årige far, Erik Nielsen. Fotos: Erik Hansen

AF: ERIK HANSEN

REDAKTØR, LANDBRUGFYN
08-08-2019 07:11
Gårsdagens heftige byger satte en midlertidig stopper for høsten af fremavlsbyg med Nordskovs nye MF Ideal 7 mejetærsker.

Tirsdag færdighøstede Claus Nielsen sine 50 hektar med fremavlshvede af sorten Graham til Brødr. Ewers. Udbyttet vurderer han til 8,5-9 tons i førsteårsmarken.

I går formiddag tog han så hul på endnu en mark med fremavlskorn til firmaet. Denne gang 25 hektar med bygsorten Planet, hvor hans håb er 6,5-7 tons pr. hektar.

Imidlertid blev det en kort fornøjelse, da en heftig byge ved halv et-tiden trak henover arealerne på Nordskov nordøst for Ringe.

Fremavl først

- For at optimere økonomien i planteavlen har jeg taget fremavlskorn ind i markplanen, og derfor tager jeg disse marker først – og fordi der er udsigt til regn i den kommende tid – selvom byggen her godt kunne have været lidt mere moden. Men netop byg har tendens til at knække ned, hvis den får regn, så jeg håber, vi kan køre i morgen (i dag, red.) igen, lød det fra den 49-årige midtfynske planteavler i maskinhuset i ly for regnen, som dog hurtigt stilnede af igen.

Han er allerede halvt færdig med årets høst af de i alt 580 hektar afgrøder, og selv om det er tidligt, konstaterer han, at afgrøderne er modne.

- Men vi ved, at hkg-vægten falder, hvis vi får regn, og generelt øges udbytterne ikke på dette stadie. Derfor kører vi igen, så snart det er tjenligt igen, og lægger kornet ind på tørreriet.

Altid nyeste model

I går var vandprocenten i byggen på omkring 17 procent, inden Claus Nielsen i regnvejret måtte køre sin nye MF Ideal 7 mejetærsker med 35 fods skærebord tilbage på Nordskov.

Sidste år præsenterede Agco den helt nye Ideal-mejetærskerserie for første gang på den samme mark. Det skete med høst af hvede den 15. juli i den knastørre sommer.

- Derfor så jeg allerede dér dens egenskaber, og da jeg altid har skiftet mejetærsker, når der er kommet ny model, skete også denne gang. Vi har altid kørt Dronningborg her på stedet, og med den nye Ideal har vi fået en rensekvalitet, som huskes fra de gamle Dronningborg-modeller med renseri.

Samtidig fremhæver Claus Nielsen, som er tredje generation på Nordskov, kapaciteten, den skånsomme behandling af materialet i den lange rotor og en meget enkel og hurtig daglig klargøring af Ideal-maskinen.

Mejetærskeren afløser en fem år gammel MF 9380 Hybrid 35 fods-maskine.

Nordskov

  • Ejer: Claus Nielsen (49), 3. generation på gården
  • Markdrift: 580 hektar, heraf 450 hektar egne
  • Afgrøder: 60 hektar raps, 100 hektar alm. rajsgræs, 150 hektar hvede, 150 hektar byg, 15 hektar hestebønner

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.

Stor efterspørgsel på planteprotein

Den nystartede virksomhed Organic Plant Protein forventer at kunne aftage dansk avlede økologiske hestebønner og markærter til produktion af planteprotein allerede i 2021. Økologiske landmænd søges.

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Side 1 af 1747 (34930 artikler)Prev1234567174517461747Next