bannerPos

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Formanden for SLF, Christian Lund, bestyrelsesmedlem Søren Laustsen samt formanden for KHL, Hans Damgaard, og næstformand Poul Christensen taler her med miljøminister Lea Wermelin om problemerne med §3- og de fremrykkede efterafgrødekrav.
04-06-2020 11:38

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Nogle landmænd bliver så hårdt ramt af §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav, at landboforeningerne KHL og SLF nu har rejst det for miljøminister Lea Wermelin (S).

- Mange landmænd formår at tilpasse sig kravene, men for en del opleves det, som om man får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden. Og det uden, at man føler sig sikker på, at tiltagene har den ønskede virkning på miljøet, lyder det fra KHL og SLF i en fælles pressemeddelelse.

Den 25 maj havde formanden for SLF, Christian Lund, og bestyrelsesmedlem Søren Laustsen samt  formanden for KHL, Hans Damgaard, og næstformand Poul Christensen inviteret Lea Wermelin til skype-møde. Her fremlagde man fire film til dokumentation af urimelighederne.

Første film viste Kresten Hansen, Lunde, og Johannes Mamsen, Tønder, der begge er mælkeproducenter, og som har henholdsvis 25 og 23 hektar slætgræs, der bliver ramt af dyrkningsforbuddet. For dem kan den jord, der ikke kan dyrkes, falde cirka 70 procent i værdi. Det svarer til et helt konkret værditab på 1-1,5 millioner kroner for 15-23 hektar. Desuden skal der findes ny jord til foderproduktion. Det belaster miljø, klima, vejnettet og koster penge, sagde Johannes Mamsen i videoen.

Opfordring

Christian Lund opfordrede ministeren til at finde løsninger, så §3-dyrkningsforbuddet ikke skader enkeltlandmænd dramatisk, og foreslog, at der kunne findes bedre egnede arealer end de udpegede.

Miljøminister Lea Wermelin svarede, at §3-lovgivningen var gammel lovgivning, der nu skal gennemføres,og at der er mulighed for at kompensere landmænd, der bliver hårdt ramt af dyrkningsforbuddet. Ministeren gav udtryk for, at der er erhvervsøkonomiske konsekvenser på 40 millioner kroner årligt.

Hun nævnte også, at der i særlige tilfælde vil være mulighed for at opnå ekspropriation eller dispensation, hvor en bedrift rammes atypisk hårdt.

Landmændene Preben Bramming, Haderslev Næs, og Kåre Thomsen, der driver 220 hetar lerjord og afvander til Hejlsminde, bliver også ramt hårdt, og var derfor med i de videoer, som ministeren så.

Mere faglighed

Formanden for KHL Hans Damgaard gav eksempler på, at virkemidlerne til at tilbageholde kvælstof ikke altid sker på det bedst mulige faglige grundlag. Ministeren var enig i, at valg af virkemidler til at tilbageholde kvælstof skal ske på det bedst mulige faglige grundlag. Desuden ville hun gerne se på muligheden for at finde flere virkemidler i dialog med landbruget.

De to landboforeninger vil nu tage kontakt til de lokale borgmestre for at få revurderet §3-udpegningen for landmænd, som bliver hårdt ramt af dyrkningsforbuddet og sikre erstatning, hvis dyrkningsforbuddet indføres.

Desuden vil de søge foretræde for Folketingets miljø- og fødevareudvalg for at fortæle om betydelige gener ved efterafgrøder i sædskiftet på lerjord, og hvordan ordningen kan administreres bedre og mere hensigtsmæssigt. 

Se videoerne om de rarmte landmænd i nyhedssektionen på SLF’s hjemmeside.

mip

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next