bannerPos

Skrotter planer om fri konkurrence på miljøforskning

Det er gambling med de grønne ambitioner, hvis man sender universiteternes rådgivnings- og forskningsopgaver, som bliver bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet, i fri konkurrence, mener miljøminister Lea Wermelin (S).

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
10-09-2019 11:24
Den tidligere regerings konkurrenceudsættelse af alle universiteternes forsknings- og rådgivningsopgaver for Miljø- og Fødevareministeriet er blevet skrottet. Dermed er der ro på bevillinger på over 700 millioner kroner til universiteterne.

- Når vi bruger over 730 millioner kroner årligt af borgernes skattekroner, har vi en forpligtelse til at sikre, at vi får mest muligt for pengene.

Sådan lød det i 2017 fra daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), da han besluttede sig for at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet i konkurrence.

Især Aarhus Universitet, der blandt andet på vandmiljø-området leverer forskningsbaseret rådgivning til Miljø- og Fødevareministeriet, er blevet presset af udmeldingen, da universitet sidste år fik lidt under 400 millioner kroner af de i alt 730 millioner kroner, som ministeriet bruger på at købe rådgivning.

- Det, at vi for ti år siden indgik aftaler med universiteter om at levere forskning og rådgivning på miljø- og fødevareområdet, betyder ikke, at aftalen er eviggyldig, lød det videre i 2017 fra Esben Lunde Larsen.

»Symbolpolitik«

Noget tyder dog på, at aftalen alligevel er eviggyldig. Den nye regering har således besluttet at annullere kravet fra den tidligere regering om at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet ud i fri konkurrence.

I en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S), at beslutningen er taget, fordi der ikke skal være risiko for, »at forskningsmiljøer bliver ødelagt på grund af liberal symbolpolitik.«

- Vi skal sikre, at forskerne har gode muligheder for at udføre den vigtige opgave, de løser for ministeriet og samfundet. Derfor skal der være ro om rammerne for universiteternes forskning og rådgivning, siger Mogens Jensen.

Han mener, at konkurrenceudsættelsen desuden ville risikere at skade de meget stærke danske forskningsmiljøer, som det har taget mange år at bygge op, når et område bliver delt eller flyttet fra en institution til en anden. Fra Lea Wermelin lyder det:

- Vi er afhængige af viden og forskning på allerhøjeste niveau, hvis vi skal lykkes med vores grønne ambitioner. Det skal vi ikke gamble med, som en konkurrenceudsættelse reelt vil gøre her, siger Lea Wermelin.

Miljø- og Fødevareministeriet har udover sine forskningsaftaler med Aarhus Universitet i dag også aftaler med DTU og Københavns Universitet.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Nye EU-regler af påhængskøretøjer

Færdselsstyrelsens udmelding om, at nye EU-regler for påhængskøretøjer skal implementeres 1. september 2020, skaber problemer for maskinfabrikanterne. Branchefællesskabet om Færdsel arbejder nu på en længere frist.

FRDK inviterer til generalforsamling og fagdag

Engelske Clive Bailye er hovedindlægsholder, når FRDK afholder generalforsamling og efterfølgende fagdag på Fyn.

Styrk dine lederkompetencer

I foråret og efteråret 2020 afholder Seges kurser for driftsledere i svineproduktionen på dansk og engelsk.

Vanopslagh og Bonnesen taler til BL-møde

Bæredygtigt Landbrug forventer stort rykind til generalforsamling i næste uge, hvor Venstre og Liberal Alliance står for de politiske taler.

Digitale muligheder og øget rådgivning giver bedre bundlinje hos landmænd

Ny analyse viser, at 19 landmænd, der var de første til at teste Seges’ digitale økonomistyringsprogram Dashboard, har oplevet markante forbedringer af deres økonomi.

Hyld landbruget for at optimere biomassen

Planteavlerne bør ikke finde sig i, at energisektoren render med hele gevinsten i klimaregnskabet, siger Søren Ilsøe, konsulent i Agrovi.

Nyt notat beskriver oprindelsen af PRRS-varianten hos Hatting

Seges Svineproduktion beskriver i et nyt notat den nye variant af PRRS1 og resultatet af de undersøgelser der er gennemført for at sporer oprindelsen af virusset der smittede Hattings ornestation ved Horsens.
Side 1 af 1773 (35455 artikler)Prev1234567177117721773Next