bannerPos

Er gården sikker for nysgerrige sommerbørn?

En besøg på en gård kan være en stor og lærerig oplevelse, men især børn kan nemt komme galt afsted. Foto: Topdanmark.
08-07-2020 13:27

Mange danskere holder sommerferie i Danmark i år på grund af corona. Derfor vil der være ekstra mange børn og voksne fra byen, som gerne vil se, føle og lugte til livet på et moderne landbrug. For at give alle den bedste oplevelse opfordrer Topdanmark til, at landmænd kontrollerer sikkerheden på gården, før sommergæsterne kommer.

Familier fra byen kan nemt forveksle et landbrug med en legeplads. Det kan være meget fristende at kravle op i et førerhus på en traktor eller klatre om kap på stakken af halmballer. Men en landbrugsbedrift med store maskiner, gylletanke og stabler af store halmballer er en arbejdsplads med mange mulige farer – særligt for de nysgerrige sommerbørn.

- Det første besøg på en gård er en stor oplevelse. Men folk, der ikke er vant til at færdes på en gård, kan nemt komme galt af sted. Det gælder især børnene. En del af de personskader, vi får anmeldt, handler om sommergæster, der har besøgt et landbrug og er kommet til skade ved faldulykker, siger Gunnel Andersson, landbrugsspecialist i Topdanmark

For at mindske risikoen for ulykker er det vigtigt, at landmanden forsøger at se på din bedrift med et barns øjne, lyder rådet fra Gunnel Andersson.

På den måde kan man lettere vurdere, hvor det er en god idé at skærme af, hvilke maskiner der bør køres ind i en aflåst bygning, og hvilket udstyr som skal gemmes væk.

- Når gæsterne kommer, er det vigtigt at værten forklarer gæsterne, hvor på gården de kan gå på egen hånd, hvad der er sikkert, og hvad gæsterne helst ikke skal gøre. Det er særligt vigtigt at forklare børnene, hvad de skal passe på. Skaderne blandt gæster på de danske gårde i sommerperioden er desværre typisk børn, som er kommet galt afsted, siger Gunnel Andersson.

Gunnel Andersson understreger, at det generelt ikke er farligt at være på en gård, og det er både sjovt og lærerigt at se et landbrug med sine egne øjne.

Hav respekt for gårdens dyr

Nogle gæster er ikke vant til at være tæt på gårdens dyr, og mange børn vil gerne have lov til at røre ved dem.
- Mange gæster synes, at en kalv ser rigtig sød ud, og de vil gerne hen til den. De skal bare huske på, at ligesom andre dyr vogter kalvens mor over sit afkom, siger Gunnel Andersson.

Forsikring til sommergæster

Hvis en gæst på et landbrug kommer til skade, er det som udgangspunkt gæstens egen forsikring, der dækker skaden. Men ønsker man som landmand ikke at tænke på, om gæsterne er ordentligt forsikret eller ej, tilbyder Topdanmark en udvidet ulykkesforsikring, som dækker alle gæster på gården – også egne børns legekammerater.

- Desværre kan man ikke helt fjerne risikoen for ulykker, når gæster er på besøg på gården. Derfor er det også vigtigt, at landmanden har en ansvarsforsikring, der kan dække et eventuelt erstatningskrav fra en gæst, der er kommet til skade, siger Gunnel Andersson.

hka
 

Gode råd – undgå at sommergæster kommer til skade

•    Faldulykker er blandt de mest hyppige ulykker, så husk at afskærme steder med risiko for, at gæsterne kan falde ned.

•    Hold godt øje med, at der ikke er nogen, der kravler op på de stablede halmballer.

•    Det er spændende at sidde på en ATV eller at sidde i førerhuset på mejetærskeren eller traktoren – husk derfor at fjerne alle nøgler fra maskiner, når de ikke er i brug.

•    Luk og lås døre ind til rum og bygninger, hvor det kan være farligt at gå ind uden opsyn – fx kemikalierum, teknikrum, værksted og lign. Dog ikke bygninger med dyr.

•    Husk at orientere grundigt om sikkerheden på gården - også om, hvordan gæsterne skal forholde dig til dyrene.

Skadevoldere kan lure i frøgræs

- Nogle skadevoldere kan være aktive længe i efteråret. Og nogle kan fortsætte deres aktivitet helt frem i foråret. Det kan for eksempel være aksløberens larve eller larver af græsmøl, påpeger Kenneth Svensson fra VKST.

Efterlyser idéer til ny teknologi

Miljøstyrelsen efterlyser ideer til projekter i Partnerskab om sprøjte- og præcisionsteknologi for perioden 2021-22. Man kan deltage i online-møder og høre om muligheder for at søge medfinansiering.

Flere byrder i branchen

- Jeg er på stående fod langt mere bekymret for corona, end jeg er for afrikansk svinepest i Tyskland, lød det fra sektordirektøren for Seges Svineproduktion på et møde i denne uge.

Der er dømt prisfald på el købt på spotmarkedet

Der er flere forhold, der taler for, at elprisen vil falde, vurderer handelsrådgivningsfirmaet AgroMarkets i en analyse.

DanBred udvider i Danmark

DanBred udbygger sit netværk af opformeringsbesætninger med høj sundhedsstatus til eksport.

Regeringen holder fast i massivt efterafgrødekrav

Igen til næste år skal landmænd reducere kvælstofudledningen med 3.500 tons, hvilket svarer til over 370.000 hektar målrettede efterafgrøder. Det møder kritik fra BL-direktør.
Side 1 af 1930 (38587 artikler)Prev1234567192819291930Next