bannerPos

Strid om landbrugsmesser blusser op igen

- Det er tydeligt, at Agromek har tabt terræn i de seneste år. Med Landbrug & Fødevarers og andre brancheorganisationers økonomiske interesser i Herninghallerne og Agromek er det pinedød nødvendigt, at denne messe bliver en succes, skriver Danske Svineproducenter i deres ugebrev. Arkivfoto

AF: FLEMMING ERHARD

JOURNALIST
20-03-2020 14:12
L&F er ude på at kvæle NutriFair, siger Danske Svineproducenter som kommentar til en opfordring fra Martin Merrild til at favorisere Agromek.

»Uartigt« og »chikane«, lyder anklagerne fra Danske Svineproducenter mod Landbrug & Fødevarers top som kommentar til, at blandt andre L&F-formand Martin Merrild slår på, at Agromek er den messe, som landbrugserhvervet bør satse på.

Den 15. marts udtalte Martin Merrild til Landbrugsavisen:

- Den ideelle udstillingssituation i forhold til, at det også skal afholdes inden for rimelige omkostninger, er, at vi i Danmark koncentrerer os om at have den helt store Agromek hvert andet år. Derudover er der plads til én anden vinterudstilling i de andre år til langt lavere omkostninger, hvor man giver plads til det personlige møde. Det har vi forsøgt med FarmerTech tidligere, men det har vi ingen planer om at gentage.

L&F-formanden udtalte også:

- Dansk landbrug og hele erhvervet har brug for at have én stor samlet messe. Du har ikke andre steder, hvor du kan se det hele og se vores erhverv profileret så bredt. Hvis det hele deles op i småtterier og egne demonstrationer, har vi ikke længere en fælles platform og udstillingsvindue både indadtil og udadtil.

Anklager L&F for monopol

På baggrund heraf anklager Danske Svineproducenter i foreningens ugebrev L&F for at have til hensigt at kvæle NutriFair. Det gjorde producentforeningen også i september sidste år sammen med Bæredygtigt Landbrug, da Agromek bebudede, at de ville flytte den næste messe i Herning fra sidst i 2020 til uge 3 i 2021 – samme uge, hvor den meget mindre NutriFair plejer at afholde deres messe for husdyrproducenter i Fredericia, og som har 10-års fødselsdag til næste år.

Agromek afholdes hvert andet år. NutriFair hvert eneste år.

- Landbrug & Fødevarer skal ikke medvirke til monopoldannelse og Herninghallernes brutale magtdemonstrationer inden for messebranchen og lukke et privatøkonomisk initiativ, som også mange L&F-medlemmer er glade for, lyder det fra Danske Svineproducenter.

- Det er på tide at få indført liberale tilstande og fair konkurrence mellem messerne, der skal tjene Danmarks liberale erhverv. Landsforeningen opfordrer alle svineproducenter til at bakke op om Nutrifair. Vi holder vores generalforsamling dér som sædvanligt, og vi vil være med til at fejre messens succes ved dens 10-års jubilæum, står der også i Danske Svineproducenters ugebrev.

Agromek har flyttet 2021-messen med den begrundelse, at det ellers planlagte tidspunkt i slutningen af 2020 ville karambolere med de to store europæiske messer, EuroTier i Tyskland og franske Sima, som selv har flyttet datoerne for deres afholdelse.

- Vil spænde ben for NutriFair

Producentforeningen bemærker, at Agromek – som L&F driver sammen med Dansk Agroindustri og Maskinhandlerforeningen – er langt mindre end Agritechnica og EuroTier syd for grænsen.

- Det er tydeligt, at Agromek har tabt terræn i de seneste år. Med Landbrug & Fødevarers og andre brancheorganisationers økonomiske interesser i Herninghallerne og Agromek er det pinedød nødvendigt, at denne messe bliver en succes.

- I et forsøg på feberredning har Agromek-komitteen nu i flere år skøjtet planløst rundt for at tilpasse sig tidspunkter, der ikke falder sammen med de to store messer syd for grænsen, hvor de rigtig store penge ligger. Vi kan godt forstå, at L&F’s formand ikke vil gentage fiaskoen med FarmerTech. Et totalt fejlslået projekt, der vidnede om manglende indsigt og kompetence i messebranchen. Denne fiasko var åbenbart ikke nok. Nu forsøger Agromek for anden gang – og netop det år, hvor Nutrifair har 10-års jubilæum - at spænde ben for lillebror af ren chikane, skriver Danske Svineproducenter.

Martin Merrild siger til Effektivt Landbrug, at arrangørerne af Agromek hele tiden har bestræbt sig på at have en åben dialog med udstillerne om situationen i hele Europa for landbrugsmesser, hvor det er vigtigt for dansk landbrug at have et udstillingsvindue, som også tiltrækker udenlandske besøgende.

Opfordrer til at økonomisere

Han siger også, at FarmerTech viste, at der er behov for messer, der lægger vægt på de personlige møder, og som ikke bare går ud på at udstille en masse materiel med store udstillingsudgifter til følge.

- Agromek koncentrerer sig om at lave den helt store udstilling, hvor vi præsenterer dansk landbrug for omverdenen. Det er oplagt, at der er et hul de år, hvor Agromek ikke afholder messen. Og det kunne være, at det var Nutrifair, der kunne udfylde det. Det har jeg ikke noget imod, siger Martin Merrild.

Han påpeger, at Agromek indskrænkede deres messe til hvert andet år for at spare det samlede erhverv for omkostninger. Og landbruget bør bestræbe sig på at økonomisere med den slags aktiviteter, som er voldsomt dyre, siger L&F-formanden.

Kun landbruget til at betale

- Omkostningerne til landbrugsmesser kan kun bogføres ét sted, og det er på dansk landbrugs samlede omkostningskonto. Derfor bør vi prøve at koordinere vores udstillingsaktiviteter, så det giver den største, overordnede værdi for hele branchen.

NutriFair holder fast i den planlagte dato for fødselsdagsmessen, fastslog direktør for MesseC i Fredericia, Grete Højgaard i november, da Agromek annoncerede sin nye tidsplan.

NutriFair havde i år 5.784 besøgende, en stigning på 1.201 gæster i forhold til 2019. Agromek havde sidste gang over 40.000 besøgende.

flemming@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 20 36 79 50

Fokus på det rette match mellem ko og tyr

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. Hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det nemlig både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der rådgiver inden for metoden.

Skyd majssåningen et par uger for bedste udbytte

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra grovfoderrådgiver fra Velas.

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.
Side 1 af 1924 (38480 artikler)Prev1234567192219231924Next