bannerPos

Landmændene står sammen i en svær tid

Medlemmerne i Landboforeningen Kronjylland støttede op omkring foreningen og hinanden trods en svær tid. Der var torsdag aften et rekordstort fremmøde til foreningens generalforsamling.

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
17-03-2019 07:00
Et rekordstort fremmøde og genvalg til to ellers tidligere selvstændige landmænd viste, at man i Landboforeningen Kronjylland står sammen i en svær tid.

Christian Jensen kunne torsdag aften holde generalforsamling i Landboforeningen Kronjyllands midt i måske den sværeste tid i landmandens otte år som formand, dog mener han er bunden er nået.

- Vi har tidligere ikke være så ramt her i området, men alene i 2019 er 11 ejendomme gået konkurs tæt på mig, lød det fra formanden.

Landboforeningen Kronjyllands område har rigtig mange svineproducenter og kombinationen med tørke og lave svinepriser har rystet området.

Alligevel glæder det formanden, at hele 125 mennesker dukkede op til foreningens generalforsamling i LMO-huset i Søften.

- Det er rekord fremmøde, og det viser, at vi står sammen i en svær tid, lød det fra formanden.

Sammenhold

Sammenholdet var heller ikke til at tage fejl af, da der midt imellem de mange landmænd sad tre tidligere landmænd, som har været gennem en konkurs, men alligevel valgte at bakke op omkring generalforsamlingen. To af dem sågar medlemmer af bestyrelsen, som med hele salens opbakning blev genvalgt til deres bestyrelsesposter.

- De har begge rigtig meget at byde ind med, så det er vi rigtig glade for, fortalte formanden, som også kunne fortælle, at landboforeningen vil sætte mere fokus på landmænd, som er i en svær situation.

- Det har vi ikke været gode nok til tidligere, så vi har planer om at invitere 3-4 stykker ind, som kan fortælle, hvad man i den situation har brug for, og hvad man kunne tænke sig fra landboforeningens side, forklarede Christian Jensen.

Overdækning af gyllebeholdere

Formanden måtte da også sende en appel til de fremmødte landmænd. Trods kampagner, og et varsel fra miljøtilsynet tre uger før en kontrol, har Favrskov Kommune givet 71 håndhævelser, hvor der ikke har været styr på overdækningen af gyllebeholderne ud af 120 tilsyn.

- Det er 61 procent, og i Randers Kommune er dette tal kun 33 procent. Det kan ikke passe, at folk ikke ved det, lød det fra formanden, som under debatten ikke fik sat spørgsmålstegn ved, om kontrollanterne kan være mere rigide i en kommune frem for en anden.

Formanden har haft talt med de andre fire formænd i fællesforeningen Landbrug & Fødevarer Østjylland, som blandt andet har medlemmer i Skanderborg og Horsens, og her har de ikke hørt om, at der skulle være et problem med overdækningen af gyllebeholdere.

Regnskabsresultat

Landboforeningen Kronjylland opnåede i 2018 et underskud på 42.000 kroner, som primært skyldes finansieringen i rådgivningshuset i Søften, hvor man har kørt med dobbelt finansiering på baggrund af et renteswap.

Foreningens egenkapital er på godt 16 millioner kroner, men man har valgt ikke at udlodde penge til medlemmerne, men i stedet holde fast på pengene indtil der er afdraget mere på huset i Søften.

Foreningen er, trods et underskud, tilfreds med regnskabsresultatet.

Prisuddeling

Traditionen tro blev der uddelt en række priser på generalforsamlingen ved Landboforeningen Kronjylland.

Randers Amts Husholdningsselskabs Jubilæumsfond - »Godt landmandsskab«

Svineproducenterne Charlotte og Henrik Alexandersen, Voldum.

Randers Amts husholdningsselskab Jubilæumsfond - »Initiativer til fremme af landbrugets interesser«

Produktionsskolen Mimers Brønd ved Randers.

Sparekassen Vendsyssel Jubilæumslegat

Frederik Bock, Øster Bjerregrav og Sebastian Larsen, Lindbjerg

Nye hytter giver mere tid til kalvene

Arnes Smedie udvikler og producerer kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet.

Fokus på det rette match mellem ko og tyr

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. Hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det nemlig både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der rådgiver inden for metoden.

Skyd majssåningen et par uger for bedste udbytte

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra grovfoderrådgiver fra Velas.

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.
Side 1 af 1925 (38481 artikler)Prev1234567192319241925Next